Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mal de debarquement, avagy bajos partraszállás

2016.03.29. | VargaZs |

Amikor pár évvel ezelőtt arra vállalkoztam, hogy részt veszek egy balatoni intenzív vitorlás tanfolyamon napi 6-8 óra ringatózással a fedélzeten, gondoltam, hogy fárasztó lesz, de nem sejtettem mi vár rám a partraszállás után... szerencsére csak átmenetileg.  
szines_hajok.jpg
Mal de débarquement (ejtsd: mál dö débárkömon) szindróma egy relative ritka egyensúly probléma, amely általában valamilyen mozgó járművön történő hosszabb tartózkodás, legtöbbször vízen történő utazás (hajó, szörf) után alakul ki. Egyes statisztikák szerint a profi vitorlázók 75%-a beszámol átmeneti tünetekről. A hajón tartózkodva a tünetek nem jelennek meg, azonban földet érést követően tartós hintázó, ringató, fel-le mozgó érzet alakul ki, amely hónapokig, évekig fennállhat.  
Poszturographiás vizsgálat során a test 0,2 Hz-es kilengése (oszcillációja), fejforgatásnál oszcilláló vertikális nystagmus, Fukuda próbánál (csukott szemmel helyben járás) elfordulás figyelhető meg.

A legtöbb embernél bizonyos fokú Mal de debarquement tünet megfigyelhető hajóval történő utazást követően, azonban partra szállás után ezek rendszerint pár órán belül megszűnnek. Ezeknek az egyének töredékénél alakul ki a Mal de debarquement szindróma, amikor a tünetek fennmaradnak hetekig, vagy tovább. 
Sokáig a betegség hátterében meghúzódó elváltozás ismeretlen volt. Egyes kutatási eredmények szerint fenti elváltozás a vestibulo-ocularis reflex (VOR) adaptációjának zavarával függ össze. (A VOR egy olyan reflex, amely által a tekintet stabilizálódik a fej mozgásai során.)
A legkorszerűbb kezelés lényege a VOR readaptációján alapszik, azáltal, hogy a vizuális háttér mozgatása mellett a fejet ugyanazon a frekvencián hajlítják egyik oldalról a másikra, amelyen a páciens a megélt panaszai során érzékeli a mozgásélményt (forog, hintázik, himbálódzik). A fej hajlítása hatására verticalis nystagmus keletkezik, a páciens igyekszik elfordulni, miközben helyben járást végez.

 

  

Kép innen: Frontiers in Neurology

A páciens feje passzívan dől a tüneteinek megfelelő frekvencián, ahogy a balra mozgó fekete csíkokat követi, hogy ellensúlyozza a rosszul adaptálódott, jobbra irányuló VOR komponenst. H: a horizontális optokinetikus stimulus sebessége, V: optokinetikus stimulus komponense a fej saggitalis síkjában, P: rosszul adaptálódott vertikális komponens. Fej helyzete: A: balra, B: középen, C: jobbra. A nyilak a horizontális és vertikális síkban mutatják a lassú fázis sebességének irányát.

A páciensek 5 másodpercenként 1 ciklust tettek meg. Általánosságban 3-5 kezelés naponta, 1 héten keresztül hatékonynak bizonyult a panaszok csökkentése illetve gyógyulás érdekében.