A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A számítógép előtti helytelen testtartás káros hatásai a fül-orr-gégészeti gyakorlatban

2016.01.26. | VargaZs | komment

Ma már általános jelenség, hogy napjaink jelentős részében a számítógép, laptop előtt ülünk legyen szó munkáról vagy kikapcsolódásról. A helyes testtartás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, a gerincoszlopra, izmokra, ízületekre, vállövre háruló fokozott terhelés számos fül-orr-gégészeti tünetcsoportban nyilvánulhat meg.

Általánosságban elmondható, hogy a nyaki gerinc megbetegedéseinek vezető tünete a fájdalom. Jellemzően előforduló kísérő tünet az izomgörcs (spazmus), amihez társulhat az ideggyökök nyomódásából adódó radiculopathia, a gerincvelő kompresszió okozta myelopathiás tünetegyüttes, az artéria vertebrális keringészavara miatt fellépő vertebrobasiláris inszufficiencia – szédülés, valamint a szimpatikus dúclánc irritációja okozta egyéb színes vertebrogén tünetek és panaszok külön-külön vagy keverten.

A nyaki gerinc szakasz terhelésével, degenerálódásával összefüggésbe hozható elváltozások:

- bizonytalan fülfájás :pl. C1-C2 csigolyák magasságában kilépő ideggyökök krónikus irritációja, osteoarthrosis miatt; fülcimpa fájdalma C3 radiculopathiában

- nyaki fájdalom: nyak mozgásai beszűkültek, fájdalmas processus spinosusok és paraspinalis izmok (nyaki gerinc arthritis); C1-C2-C3 radiculopathiában

- arcfájás: pl C1-C2 radiculopathia

- nyaki izombőnye fájdalom syndroma: jellemzője a fokális izomérzékenység, normális motoros és érzőfunkció

- fejfájás: a nyaki gerinc eredetű fejfájás jellemzően mérsékelt vagy közepesen erős, egy oldali (ritkábban kétoldali), mély, tompa fájdalom, amely a tarkó, a halánték, a homlok és a szem környékén fordul elő, és a tarkó területéről indul ki. Kezdetekor epizodikus, mely később folyamatossá válik, és a nyaki gerinc mozgatásával, fenntartott helyzettel provokálható, valamint a tarkó területe is nyomásérzékennyé válik, a nyaki gerincmozgás pedig jellemzően beszűkül.

- szédülés: 2015-ben jelent meg egy összefoglaló, amely szerint jelenleg 4 elfogadott teória létezik a szédülés nyaki gerincre visszavezethető eredetét tekintve: 1. proprioceptiv nyaki szédülés, 2. Barré-Lieou szindróma, 3. rotációs arteria vertebralis nyaki szédülés és 4. migrénnel összefüggő nyaki szédülés.

- fülzúgás: cervicogen eredetű fülzúgás pontos pathomechanismusa vitatott, egyesek a létrejövő érspazmus, vagy a fennálló artéria basilaris rendszerét érintő keringészavar eredményeként értékelik; mások az izomaktivitás-véráramlás egyensúlyának felbomlását tartják felelősnek.

Alábbiakban illusztráljuk a testtartáson mit és hogyan érdemes javítani:

Már az ülő alkalmatosság kiválasztásánál legyünk körültekintőek:

szg_ules1.png

A helyes testtartás feltételei:

- a talp teljes terjedelmében a talajon támaszkodik, a lábak csípő széles terpeszben, az ülőgumókon egyforma a terhelés

- kb. 90 fokos szöget zár be a térdízület, csípőízület, könyökízület; a legjobb, ha a comb a vízszinteshez képest 10-20 fokkal lejjebb van (lejt a comb)

- háttámla esetén a derék megtámaszkodik; a medence enyhén előre billen

- a törzs egyenes, a fejtető felfelé nyújtózik

- csukló alátámasztott helyzetben

- térdízület szabadon van, alátámasztás nélkül

- a monitor magasságát úgy állítjuk be, hogy fejünktől kb. 50 cm-es távolságban legyen, ha asztalnál használjuk a gépet, akkor 60-80 cm-es magasságban legyen az asztal lapja

- a monitor dőlését úgy választjuk meg, hogy a billentyűzet és kijelző szemmel történő követését ne kísérje nagyobb nyaki gerinc elmozdulás

- megfelelő árnyékolásról gondoskodjunk

- minden órában 10 percet álljunk fel és mozgassuk át testünket; a monitor előtt eltöltött órákkal arányosan szánjunk időt a testmozgásra is

 szg_ules2.jpg

süti beállítások módosítása