A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Miért nem "poliposodik el" az alsó orrkagyló?

2015.11.24. | drHorváthTamás |

Címkék: orr orrpolip orrkagyló középső orrkagyló alsó orrkagyló VCAM

Tegye fel a kezét, aki már gondolkodott azon, hogy a középső orrkagylóval ellentétben az alsó kagyló lényegében miért nem degenerálódik el sohasem poliposan! Én most feltettem a kezem, mert nem emlékszem rá, hogy valójában ezen érdemben rágódtam volna valaha, miközben tökéletesen jogos a felvetés. Az orrkagylókról úgy általában együtt szokás beszélni, nem pedig külön. Jó, persze, az anatómiai magyarázat során külön említjük őket, de max. a hypertrophia az, ami miatt az alsó kagylót külön kiemeljük, és a concha bullosa miatt pedig a középsőt, meg hogy annak a mellső hónalja alatt lehet bejutni a rostákba, de nagyjából ennyi. Miközben tényleg van ez a polipos aspektusa is a kagylóknak.

Most Georgia-ból Kountakis professzoréknak jutott eszébe ezen filozofálni, és írtak belőle egy Laryngoscope cikket (igen, igen, a Kountakis-Draf-féle "Frontal sinus" könyv kapcsán lehet ő ismerős). Végül is arra jutottak, hogy több, a gyulladással kapcsolatos fehérje expressziója is különbözik a középső és az alsó kagylóban, kiemelten pedig a VCAM-1. Ez többek között a fehérvérsejtek endothelhez való adhézióját segíti elő, és az eredményeik szerint jóval több expresszálódik belőlük a középső kagylóban, mint az alsóban. Tehát bizonyos tekintetben a középső orrkagyló jobban be tud gyulladni, mint az alsó, és ennek lehet egy degenerációs végfázisa a polipos átalakulás. Persze ehhez még pár dolgot jobban kellene tudni, de valami már van a kezünkben. Mondjuk most lehetne akár fanyalogni is, hogy VCAM-1, ennyit sikerült kimutatni? Nagy dolog! De szerintem óriási az ötlet, itt és most a problémafelvetés a lényeg. Szeretem az olyan embereket, akik ilyen dolgokon is hajlandók gondolkozni.

süti beállítások módosítása