a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A hallójárat és a sinus sigmoideus közti távolság

2015.09.03. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét középfül hallójárat középfülgyulladás krónikus sinus sigmoideus

A hallójárat és a sinus sigmoideus közti távolság krónikus középfül-gyulladásban szenvedő betegek esetén kisebb (1, 2, 3), mint az egészséges fülben, bár pont egy Tos-féle cikk szerint meg nem (de azért a dura ott is lejjebb állt). Azaz ha mondjuk egy egyébként egészséges fülü betegnél akut mastoiditis miatt végzünk mastoidectomiát, akkor várhatóan nagyobb helyünk lesz lenn, mint egy régóta nem jól szuperáló fül esetében. Olyannyira, hogy az egyik study-ban átlagban közel fele akkora távolság jött ki a krónikus otitises füleknél, mint az egészségeseknél. Erre még rájön az is, hogy a krónikus középfül-gyulladásban szenvedőknél sokszor scleroticus a mastoidüreg, alig van légtartalom, félig-meddig vakon furkálódunk, úgyhogy duplán izgalmas lehet, hogy mikor fúrunk bele a sinusba. Ugyanakkor nem is biztos, hogy egy scleroticus krónikus fülnél -hacsak nem cholesteatoma, ami direkt beterjed a Trautman háromszög alsó részéig- okvetlen teljesen ki kell dolgozni a sinus környékét, bár a klasszikus fülsebészeti felfogás szerint ki kell.