a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mi legyen a pajzsmiriggyel teljes gégeeltávolítás során?

2015.06.29. | drHorváthTamás |

Címkék: onkológia pajzsmirigy gége pajzsmirigyműtét teljes gégeeltávolítás szubglottikus terjedés

A Laryngoscope-ban egymás után két cikk (1, 2) is azzal foglalkozik, hogy mi legyen a pajzsmiriggyel teljes gégeeltávolítás során. Ugyanis peches esetben a pajzsmirigy felé is terjedhet a folyamat, és ha bennhagyjuk, akkor lokálrecidíva alakulhat ki a stoma körül. Ez nálunk is pont aktuális volt, mert múlt pénteken csináltunk egy teljes gégeeltávolítást bal oldali mRND-vel, és mivel egy némileg szubglottikus terjedést is mutató bal oldali transzglottikus folyamatról volt szó, az azonos oldali pajzsmirigy lebenyt eltávolítottuk, és ezzel beálltunk abba a vonulatba, amit a cikkeket jegyzők is képviselnek.

Ugyanis az első cikk azt mondja, hogy felesleges a rutinszerű teljes pajzsmirigy eltávolítás, mert ők 262 esetben végeztek teljes pajzsmirigy eltávolítást, és 81 esetben lobectomiát, de csak 6, illetve 1 esetben igazolódott a pajzsmirigyben tumor. Viszont ezek az esetek vagy transzglottikus elhelyezkedésűek, vagy szubglottikus kiindulásúak, vagy oda érdemi terjedést mutató tumorok voltak. Így konklúzióként azt mondják, hogy csak ezekben a fenti esetekben érdemes a pajzsmiriggyel is foglalkozni, de akkor viszont kell, míg a glottikus-szupraglottikus folyamatoknál nem. A mi esetünk is transzglottikus, kicsit szubglottikus volt, tehát jól döntöttünk.

A második cikk szerzőinek esetei kicsit rosszabb képet mutattak, mint az előző tanulmány. Náluk 182 total laryngectomián átesett betegből 23-nak volt érintett a pajzsmirigye is (12,6%!!), amiből 22 direkt terjedésnek, 1 metasztázisnak bizonyult. Ők úgy találták, hogy a pajzsmirigy érintettsége esélyes, ha a pajzsporc infiltrált, és/vagy a membrana cricothyroideán át kimegy a folyamat, és/vagy ha a preepiglottikus páholyban is tumor van, illetve és/vagy ha a VI/B nyaki régióban is van igazolt áttét. Ezek a kritériumok elsőre másnak tűnnek, mint az első cikké, de valójában nagyon hasonlóak. Hiszen vagy arról van szó, hogy nagy a rizikó, ha alsó elhelyezkedésű (szubglottikus) a tumor, mert akkor tud könnyen előre kitörni, vagy pedig előrehaladott a folyamat (transzglottikus), és ilyenkor az invázió a tumor volumenénél fogva esélyesebb.