A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Antibiotikum prophylaxis teljes gégeeltávolítás kapcsán

2015.03.09. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia antibiotikum gége prophylaxis gégerák teljes gégeeltávolítás

"Current trends in perioperative antibiotic use: a survey of otolaryngologists" címmel jelent meg nemrég az Otolaryngology - Heand and Neck Surgery-ben egy cikk, ami kicsit elgondolkoztatott. 6903 amerikai fül- orr- gégésznek küldtek ki egy kérdőívet, amivel felmérték, hogy ki melyik beavatkozás előtt/után/körül ad prophylaktikusan antibiotikumot, és azt is megkérdezték, hogy szerintük van-e elég evidencia arra, hogy szükséges, vagy nem szükséges az adott beavatkozáskhoz az antibiotikus prophylaxis.

Ami engem elsősorban érdekelt, az a teljes gégeeltávolítás, ami egyébként az összes beavatkozás (pl.mandulaműtét, FESS, stb.) közül a leggyakrabban kapott pozitív választ. A válaszadók 91.1%-a ad rendszeresen antibiotikumot prophylaxisnak total laryngectomiánál, ebből 73.6%-uk azért, mert szerintük evidencia, hogy kell adni. Na ez utóbbi a legérdekesebb, mert ez a felmérés összvisz két cikket (1, 2) tudott citálni arra vonatkozóan, hogy jótékony, ha a nagyobb fej-nyaki onkológiai műtéteket ("clean-contaminated head and neck oncological surgery") antibiotikus védelemben végezzük. Jó, persze annak már nem álltam neki, hogy az adott 2 cikk hivatkozási listáját feldolgozzam, de azért az én fogalmaim szerint ez kevés az evidenciához. Ami meg nem okvetlen baj, mert sokszor a hócipőm van tele az evidence-based orvoslással. Sőt, annak ellenére, hogy nekem ez nem evidens, ebben az esetben mégis az ügy mellé állok én is, mert szerintem is jobban jár a beteg, ha legalább a gyógyulási szak legelején, megelőzésképpen kap antibiotikumot. A teljes gégeeltávolítás során megnyitjuk a garatot, nekem ez már önmagában elég az antibiotikumhoz. Vagy például sokszor a tracheaváladék a műtét előtti pangás (tumor miatt szűk glottis) miatt műtét után jön fel nagy mennyiségben, vagy azért a szívódrainek mellett is lehet némi retenció, és még lehetne sorolni a sok fertőzési lehetőséget.

Nem mellesleg itt nem csak simán egy lassabb sebgyógyulást, hanem egy garatsipolyt kockáztatunk, ami lehet, hogy csak hetek-hónapok, és esetleg újabb műtét(ek) során oldható csak meg végleg. Én ezért sem itt spórolnék az antibiotikummal. Ráadásul az amoxicillin-klavulánsav teljesen megfelel a célra a fenti cikkek alapján, szóval még csak nem is valami durva antibiózisról van szó.

 

süti beállítások módosítása