A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A nyállal átvihető fertőzésekről

2014.11.20. | drHorváthTamás | komment

Címkék: hpv gége fertőzéses betegségek gégepapilloma

Szokták kérdezni a betegek, hogy mennyire fertőző a betegségük, illetve ennek kapcsán többször felmerült az is, hogy csókkal át tudnak-e menni a kórokozók. Szerencsére a választ most megírta helyettem Michael Chang kollégám a Fauquier ENT blogon. Ő egy a Microbiome-ban megjelent holland tanulmányra hivatkozik, aminek szerzői úgy találták, hogy 10 másodpercenként 80 millióra tehető az átvitt baktériumok száma. Ez jó sok, bár a mikrobiológiában a milliók egyébként nem is annyira nagy szám. Mégis jó, hogy ha számszerűsíteni tudjuk ezt, mert akkor nem csak azt tudjuk mondani, hogy "az Isten szerelmére, ne csókolózzanak, ha az egyiknek valamilyen légúti fertőzése van, mert a másik el fogja kapni", hanem hozzá tudjuk tenni, hogy szám szerint milyen sok baci megy át. És akkor a betegek még jobban megértik a helyzetet, és soha többet nem fognak csókolózni senkivel, probléma megoldva.

Viszont ez a hír más szempontból is érdekes. Pont a Fauquier blogon olvastam, és aztán írtam is arról, hogy a potenciálisan rosszindulatú daganatot okozó HPV fertőzés nem vihető át nyállal, de úgy tűnik, ez mégsem biztos, mert egy pár nappal ezelőtt meg kiderült, hogy mégis. És ez logikus a fentiek tükrében, valamint egyúttal rossz hír is. Viszont a vakcináció ígéretes akár már kialakult HPV-okozta betegségben is, pl. szlovén kollégák most juvenilis gégepapillomatosisban is ezt igazolták, tehát az ügy azért nem reménytelen. 

süti beállítások módosítása