A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Cikkünk a súlyos nyaki fertőzésekről az European Archives of Oto- Rhino- Laryngology-ban

2014.11.04. | drHorváthTamás | komment

Címkék: antibiotikum nyak fertőzéses betegségek

Hosszas előkészületi munkálatok után pubmeden már elérhető a széles nyaki feltárást igénylő nyaki fertőzésekről szóló, European Archives of Oto- Rhino- Laryngology-ban megjelenő cikkünk. Az a lényege, hogy meglepően sokfajta banális fej-nyaki fertőzés (fogászati gyulladás, mandula körüli tályog, torokgyulladás, sőt, halszálka) vezethet a nyak rétegeiben és tereiben olyan súlyos fertőzéshez, ami megfelelő kezelés nélkül simán halálos lehet, mivel továbbterjedve a mellkasi szervekre húzódik (mediastinitis), vagy a gégében ödéma miatt fulladást okoz, vagy szepszishez vezet, stb. A széles külső nyaki feltárás és a nyitott sebkezelés az a terápia, ami leginkább garantálja a túlélést ilyen esetekben, természetesen kiegészítve megfelelő antibiotikus kezeléssel. Ennek persze hátránya, hogy később kozmetikai problémát tud maga után hagyni, illetve hetekig tart a sebgyógyulás. De nem szeretjük a beteg életét kockáztatni, tehát ilyen formában ez nem opció. Simán 5-20%-os halálozás is van az irodalomban, nálunk meg nem.

Azt vettük észre, hogy ami közös ebben a heterogén betegcsoportban, hogy a gyorsan kialakuló, feszes, fájdalmas nyaki duzzanat szinte mindig adott, és ehhez majdnem 200uG/l-es CRP átlagérték társul. Ilyen mértékű emelkedés csak súlyos fertőzésekben és égésekben szokott mutatkozni (cikk), tehát egy mezei CRP segíthet eldönteni, hogy az eleve gyulladásosnak tűnő nyaki elváltozás mennyire veszélyezteti a beteg életét.

süti beállítások módosítása