A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Foley katéter a homloküregbe: szegény ember vízzel főz

2014.09.30. | drHorváthTamás | komment

Címkék: homloküreg fess műtét melléküregek melléküreggyulladás idült

Az egyik új technológia a melléküreg sebészetben a ballonos tágítás. Már 4 éve írtam róla, mostanra pedig már tengernyi irodalom van ebben a témában. Nagyon ígéretes minimálinvazív technika, de két gond van vele: egyrészt limitált az indikációja, mert elsősorban csak a természetes szájadékok lezáródása miatt létrejött betegségekre, panaszokra jó, márpedig ez a melléküregbetegségek csak egy nem túl nagy hányadára jellemző, a homloküreget kivéve. Másrészt pedig nem túl olcsó megoldás, ha az információim jók, olyan 200-300.000 ft között mozog az ára beavatkozásonként. Összehasonlításként annyit, hogy az OEP most kicsit több, mint 200.000 ft-ot fizet ki az egész FESS műtétre a kórházaknak. Tehát önmagában ez az eszköz többe kerülne, mint az egész beavatkozás, egyéb műszer-, gyógyszer, személyzeti-, és ápolási költséggel együtt, legalábbis OEP listaáron. Persze a magyar állami finanszírozásba nem szabad belemenni, mert az túl messzire vezetne, de ettől függetlenül a ballon technika nem olcsó. 

Mit tegyenek azok az országok -így Magyarország is-, ahol ez nem elérhető? Egyiptomi kollégák is ezzel a gonddal küszködtek, és egy elég egyszerű megoldást találtak. Az eredményeik alapján úgy tűnik, hogy akár a Foley katéter is jól működik a homloküreg betegségei esetén. A Foley katétert elsősorban az urológiában használjuk, ha vizeletürítési gondok vannak, vagy célirányosan, szabályozottan szeretnénk elvezetni a vizeletet. A húgycsőbe, majd a hólyagba bevezetjük, és a végét felfújjuk, ezáltal a helyén marad, nem csúszik ki. De a fül- orr-gégészetben sem ismeretlen ez a katéter, például az arcüreg falának töréseinél is ezt vezetjük be az orron keresztül az arcüregbe, és felfújva mintegy belső sámfázást ad a törött falnak, hogy ne roppanjon/nyomódjon be ismét. És pont ez, a felfújhatóság az, amit az egyiptomiak kihasználtak: a homloküreg természetes szájadékában fújták fel a katéter végét, ami a ballonos tágításnak megfelelően kitágította a recessus frontalist, és a 6 hónapos kontrollon a betegek jelentős részénél mind a szubjektív panaszok (SNOT-22), mind az objektív lelet (endoszkópia, CT) jelentős javulást mutatott. Nem bonyolították túl, és gyakorlatilag nem tűnik rosszabbnak, mint a direkt erre a célra kifejlesztett eszköz. Ügyes!

süti beállítások módosítása