A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az aluldozírozott antibiotikumok elősegítik a biofilmek képződését, így rezisztencianövelő hatásúak lehetnek

2014.07.20. | drHorváthTamás |

Címkék: gyermek fül orr gégészet biofilm haemophilus

Nemrég olvastam a Medical News Today-en, hogy a Berkeley Egyetem kutatói összefüggést találtak a béta-laktám antibiotikumok nem megfelelő, túl alacsony dózisú adagolása, és a baktériumok biofilm képzése között. Azt vették észre, hogy táptalajon tenyésztett Haemophilus baktériumtörzsek az előírt dózisnál kevesebb béta-laktám antibiotikum hatására sokszor nem halnak meg teljesen, viszont a túlélők elkezdenek biofilmet kialakítani. Ezáltal potenciálisan sokkal ellenállóbbak lesznek az antibiotikumokkal szemben, mint szolubilis formában, így szó szerint idézhetik Nietzschét: "ami nem öl meg, az erősebbé tesz".

Én ha adok antibiotikumot, akkor eléggé próbálok ügyelni arra, hogy ne az alsó dózishatáron mozogjak, de persze ez nem azt jelenti, hogy nem foglalkozom a felső határral. Pontosan ezért, mert itt egy privát egészségügyi kockázattal, az antibiotikumok dózisfüggő toxicitásával, mellékhatásával kell szemberakni egy közegészségügyi kérdést, azt, hogy egyre ellenállóbbak a baktériumok, amit a biofilm képződés elősegít. Ráadásul a Haemophilus fül- orr- gégészeti szempontból kifejezetten fontos, mivel gyakori kórokozó arcüreg- és középfülgyulladásban. Sőt, a Pneumococcus elleni oltás elterjedése miatt át fogja venni, vagy talán már át is vette az első helyet a gyermekek között, mint fertőző ágens ezekben a betegségekben.

A fentiek fényében érdekes lenne megnézni, hogy a krónikus melléküreg-gyulladás kezelésére nemrég opcióként felbukkant low-dose makrolid kúra megváltoztatja-e a flórát, vagy sem, okoz-e biofilmképzést, így potenciális rezisztencia-növekedést, vagy sem.

süti beállítások módosítása