A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Krónikus melléküreggyulladás tartós kezelése makrolid antibiotikummal

2012.12.23. | drHorváthTamás | komment

Címkék: antibiotikum melléküregek melléküreggyulladás idült makrolidok

Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése itt a blogon, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy az akut melléküreggyulladással szemben krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége. Alapvetően nem szabad tartósan antibiotikumot adni, mert nem attól lesz jobban a beteg, viszont előbb utóbb rezisztens törzsek fognak kiszelektálódni, előkerülnek a mellékhatások, stb. A sztenderd kezelés a szteroid, elsősorban helyileg, spray formában, súlyosabb esetben tablettás kúra keretében, mivel ez egy genetikai nyálkahártyabetegség, míg az akut gyulladás csak egy fertőzés. Ugyanakkor a múltkori bejegyzésben írtam, hogy mégiscsak előkerült a krónikus gyulladásban is az antibiotikum, ráadásul evidenciaszinten, még ráadául a makrolidok, amiket a fül- orr- gégészetben jó esetben is csak második vonalbeli szernek tartunk. Paradigmaváltás van, vagy mi a szösz? És miért pont a makrolidok?

Az egy hete emlegetett 2012-es position paper-ben szerencsére korrektül megadják a választ a fenti kérdésekre. A makrolidokról ugyanis az elmúlt években érdekes dolgok derültek ki. Például az, hogy egyes krónikus alsó légúti gyulladások esetében a tartósan, de szubterápiás dózisban adott erythromycin kifejezetten javította a panaszokat (cikkcikk, cikk). Még olyan esetekben is ez a tendencia volt megfigyelhető, mikor nem tudtak kórokozót kimutatni, vagy a makrolidokra rezisztens törzsek tenyésztek ki. Ennek kapcsán kiderült, hogy a jótékony effektus nem a klasszikus antibakteriális hatás miatt jött létre, hanem azért, mert a makrolidok immunmoduláló hatással bírnak. Tehát ilyen formában sokkal inkább a szteroidokhoz, vagy valamilyen kemoterápiához hasonlít a hatásuk, mintsem egy másik antibiotikuméhoz. Hasonlót lehetett feltételezni a felső légutakban, melléküregekben is, már csak az üregrendszert borító hám és az alsóbb légutak hámjának hasonlósága okán is. Ez aztán az elmúlt években be is igazolódott (cikk, cikk, cikk). A makrolidok elsősorban a neutrofilek működését gátolják, de számos más sejttípus  (lymphocyták, macrophagok, fibroblastok, eosinophilek, stb.) esetében is hasonló hatást lehetett megfigyelni.

Szóval így jön a képbe úgy az antibiotikum, hogy nem is a felülfertőződést, hanem magát az alapbetegséget , a krónikus sinusitist próbáljuk gyógyítani vele.

süti beállítások módosítása