a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Híres, polihisztor orvosok fül- orr- gégészeti vonatkozásai

2014.06.05. | drHorváthTamás |

Címkék: medialis nyaki cysta billroth blokkdisszekció

Múltkor írtam a Sistrunk műtétről, de Walter Sistrunk nemcsak a medialis nyaki cysta műtéte miatt híres. Mielőtt kidolgozta volna a műtétet, parazitológiával foglalkozott, és az USA-ban komoly hírnévre tett szert, mert kiderítette, hogy jóval több amobiasis-ban szenvedő beteg él az USA-ban, mint azt előtte sejtették. De még a medialis nyaki cysta műtéti technika kidolgozása után is foglalkozott mással, komoly érdemeket szerzett a lymphodema, azaz az elephantiasis kezelésében. Szóval ahhoz képest, hogy egy fül- orr- gégészeti műtétet is elneveztek róla, teljesen más orvosi területen is bizonyított.

De nem ő az egyetlen ilyen ember. Nála jóval híresebb Theodor Billroth, aki a gyomorműtétei kapcsán lett elismert, még a nevét is megkapta a gyomorcsonkoló műtét. Viszont emellett nyelőcsövet is operált, és ő végezte el az első teljes gégeeltávolítást is. Aztán ott van George Criley, aki az első sikeres (direkt) vérátömlesztés végrehajtója, viszont ő végzett először nyaki blokkdisszekciót is. Írtam már Friedrich Gustav Jakob Henléről, aki anatómus-patológusként (nem klinikusként) persze kissé kivételezett helyzetben van. Az ő nevéről egyértelműen a vese Henle-kacs juthat először az eszünkbe, miközben a csontos hallójárat-bemenet hátsó-felső részén található tövist is róla nevezték el.

Ha valaki ismer még hasonló érdekességet, fül- orr- gégészetben és más orvosi területen egyszerre jeleskedő embert, írja meg alább kommentben!