A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A medialis nyaki cysta műtéte - Walter E. Sistrunk

2014.06.03. | drHorváthTamás | komment

Címkék: pajzsmirigy híres fül orr gégészek medialis nyaki cysta

annsurg00573-0161-a.jpg

Walter Ellis Sistrunk (képforrás)

A medialis nyaki cysta egy pajzsmirigy eredetű fejlődési rendellenesség a nyak középvonalában. Embrionális korban a pajzsmirigy a nyelvgyökben alakul ki, és onnan húzódik lefelé, a pajzsporc elé. Néha megmarad egy összeköttetés a nyelvgyökkel (foramen coecummal), ez a ductus thyreoglossus persistens, és a medialis nyaki cysta ennek a ductusnak egy gömb formájú kiszélesedése.

Onnan jutott eszembe a medialis nyaki cysta, hogy az AAO-HNS Bulletinben olvastam egy megemlékezést Walter E. Sistrunk-ról. Ő volt az az orvos aki felismerte -és 1921-ben leközölte-, hogy a medialis nyaki cysta műtéte során kulcsfontosságú az egész hámbélésű tömlő (ductus thyreoglossus) eltávolítása, egészen a pajzsmirigytől a nyelvgyökig, különben kiújulhat a betegség. Ez viszont azzal jár, hogy a nyelvcsontot is ki kell venni, mert a felső szakaszt csak akkor lehet teljes  biztonsággal eltávolítani. Egyébként nem azért, mert a nyelvcsont alatt megy a ductus, de mehet ott is, bár jellemzően felette megy, néha pedig benne (könyv, cikk). Viszont ha felette is megy, annyira összefügg a nyelvcsonttal, hogy nem lehet róla jól levakarni, inkább kivesszük a nyelvcsont testét, ami a későbbiekben nem jár semmiféle funkcionális hátránnyal a beteg számára. A nyelvcsont eltávolítást leszámítva egy egyszerű műtét, kis heggel, jól gyógyul. Maga a nyelvcsont eltávolítása sem egy nagy kaland, csak nagyon rá kell tartani a csontra. Ha kivesszük a nyelvcsontot is, akkor a kiújulás esélye lecsökken 2-3%-ra, míg ha nem vesszük ki, akkor nyugodtan legalább 10-zel meg lehet szorozni az előbbi számot.

Miközben a ductus nyelvcsonthoz való viszonyát próbáltam tisztázni, találtam egy olyan cikket, amiben azt írják, hogy nem is Sistrunk, hanem Schlange volt az első 1893-ban, aki a nyelvcsontot eltávolította, és írt is róla ("Uber Die Fistula Colli Congenita"). Hmm, érdekes....

süti beállítások módosítása