A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A helyes orrcsepp használat

2014.02.02. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr orrcsepp orrdugulás gyermek fül orr gégészet

Az orrcsepp helyes használatának kérdése szerintem fontos, pláne a gyerekek esetében. Hiszek benne, hogy például egy gyulladt-duzzadt orrmandula esetén később műtéti kérdést eldöntő lehet, hogy valaki hogyan cseppent, hogy tartja a fejét. Azért írok róla, mert úgy vettem észre, hogy nagyon sokan nem tulajdonítanak ennek jelentőséget, és ez baj. Az, hogy ül a gyerek, hátrahajtja a fejét, és becseppentek, az nem elég. Akkor a folyadék csak az orralapon fut végig, aztán a lágyszájpad mögött lemegy a torokba anélkül, hogy az orrüregi nyálkahártyafelszín nagy részével (pl. alsó orrkagylók), vagy a melléküregek szájadékaival, illetve az orrmandulával érdemben találkozna.

Erre az ábrára berajzoltam zölddel, hogy hova kellene eljutni az orrcseppnek, és piros nyíllal, hogy hol folyik végig, ha csak szimplán hátra van hajtva a fej:

Nasal drops.png

De hogyan tartsuk a fejünket / a gyerek fejét a megfelelő cseppentéshez? Sok pozíciót ajánlanak, erről találtam egy jó ábrát:

nasal drop 1.gif

(képforrás: patient.co.uk)

A felső az a pozíció, ami nem megfelelő, a többi elvileg jó, bár szerintem az alsó a legtutibb, és kényelmi okok miatt is általában a háton fekvést javaslom, majd onnan lelógatni az ágy végén a gyerkőc fejét (vagy a sajátunkat). Amit persze könnyű mondani egy bölcsis vagy ovis korú gyereknek, de aztán sokszor annál nehezebb. Nálunk egészen mostanáig úgy zajlott a cseppentés, hogy én hasaltam a vörösen ordító gyereken, miközben feleségem próbált cseppenteni. Aztán valami egyszercsak megváltozott, pedig kb. ugyanúgy ugyanazokat mondtuk neki, és most már engedi (2 éves és 2 hónaposan), sőt pl. a porszívózást magának csinálja. De akár engedné, akár nem, ez sajnos nem a gyerekek kíméletéről szól, mert inkább egy kis ordítás a cseppentésnél, mint éjjel egy befulladás, vagy később egy fülfelszúrás, esetleg orrmandulaműtét.

süti beállítások módosítása