A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A náthás panaszokat csak magunknak köszönhetjük

2014.01.17. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: nátha vírusok vírusos fertőzés

Mármint gyakorlatilag az összes problémát a saját immunrendszerünk okozza, az a szerencsétlen vírus szinte csak ott van, de semmi egyebet nem csinál. Most jött ki egy Current Allergy and Asthma Reports cikk, és ott olvastam, hogy a rhinovírusok (RV) -felnőttekben 80%-ban ezek okozzák a náthát- szinte semmilyen szinten nem károsítják a légutak hámsejtjeit. Csupán azzal, hogy odatapadnak a nyálkahártya felszíni fehérjéire, aktiválják az immunrendszert, és minden, amit érzünk, csak a védekezés következtében kialakult gyulladás, tehát a szervezetünk reakciója. Ezzel szemben a kissé ritkább respiratory syncitial virus (RSV), vagy az influenza, amik szintén náthaszerű állapotot okoznak, önmagukban pusztítják a nyálkahártyát, tehát a panaszokhoz ott a vírus károsító hatása is hozzájárul. Egyébként az RV vírusok sem teljesen ártalmatlanok ám, az ő esetükben is ki tudtak mutatni már direkt sejtkárosító hatást in vitro, legalábbis alsó légúti nyálkahártyában, de ehhez elég magas vírustitert kellett elérni.

Rhinovirus.PNG

(Rhinovírus - képforrás)

Ha viszont már nátha, egy gyors tévhit-eloszlatás: Nem azért kapjuk el gyakrabban a náthát ősszel vagy télen, mert hidegebb vagy szárazabb a levegő, vagy mert fúj a szél, vagy pedig mert télen gyengébb az immunrendszerünk, hanem mert olyankor könnyebben terjed a vírus, mivel mindenki inkább zárt légterekben tartózkodik, nem annyira kinn.

süti beállítások módosítása