A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az arcidegbénulás leggyakoribb okai egy arcideg centrumban

2013.12.02. | drHorváthTamás | 3 komment

Címkék: szövődmények arcideg bell paresis

A Laryngoscope-ban olvastam egy absztraktot az arcidegbénulás okairól, amit a Massachusets Eye and Ear Infirmary-ben működő Arcideg Centrum munkacsoportja publikált közel 2000 eset feldolgozásával. Ez olyan nagy elemszám, hogy muszáj rá odafigyelni, és nagyon érdekes, hogy egy csak erre specializált intézményben mivel találkoznak a kollégák.

Ők 1989 beteg adatai alapján a következő okokat találták az arcidegbénulás hátterében:

- Bell paresis 38%
- Akusztikus neurinoma műtét 10%
- Rosszindulatú daganat 7%
- Iatrogén sérülés 7%
- Varicella-zoster (herpesz vírus fertőzés) 7%
- Jóindulatú elváltozás 5%
- Veleszületett bénulás 5%
- Lyme kór 4%
- És 17% erejéig sok minden más, nem felsorolva

A feljebb felsorolt listából én eddig csak Bell paresissel, zosterrel, rosszindulatú daganattal (parotis tumorral), és iatrogén bénulással találkoztam, a többi külön megnevezettel nem. A Lyme gyakorisága nekem meglepetés. Érdekes az is, hogy ennyire nincs a gyakori okok közt a szövődményes középfülgyulladás, ami persze sokkal ritkább, mint mondjuk 100 éve, de azért előfordul. Például életem első mastoidectomiáját is egy lebénult arcideg, szövődményes mastoiditis miatt végeztem. Talán azért nem kiemelt ez a kórkép egy arcideg centrum esetében, mivel a bénulás a fülműtét után rendeződni szokott, és a beteg egyszerűen nem jut el odáig. Ezen kívül eszembe jutott még egy entitás, a traumás arcidegsérülés. Sohasem dolgoztam traumatológián, szóval nem tudom mennyire gyakori a temporalis csont vagy más törés kapcsán kialakult facialis bénulás, de az biztos, hogy itt a fenti top 8-ba nem került bele, mint ok.

Én is egyértelműen legtöbbször Bell paresissel találkozom. Ha meg kellene saccolnom, az összes beteg közel vagy legalább fele Bell lehetett, a többi (iatrogén sérülés, zoster, tumor) elég ritka.

süti beállítások módosítása