A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Savós középfülgyulladás kezelése szájpadhasadékos gyermekeknél

2013.08.13. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül gyermek fül orr gégészet középfül ventillációs tubus középfülgyulladás krónikus

A kisgyerekeknél eleve gyakori a savós középfügyulladás, a szájpadhasadékos gyerkőcöknél meg pláne az. Ennek részben adott anatómiai eltérések az okai, mivel mind a tensor, mind a levator veli palatini izom is abnormális, illetve a fülkürt is rövidebb, és a porca is fejletlenebb hasadék esetén. Másrészt pedig funkcionális oka is van, a táplálék és a természetes reflux is gyakorlatilag folyamatosan felmegy az orrgaratba. Emiatt a szájpadhasadékos gyerekeknél a második életév végére közel 100% eséllyel legalább egy alkalommal észlelhető savós középfülgyulladás. Ráadásul a hasadék korrekciója sajnos a fülproblémák esélyét nem igazán csökkenti, legalábbis az ép lágyszájpaddal született gyerekekhez képest még mindig nagyobb marad a sansz a savós középfülgyulladásra a szájpadlás korrekciója után is.

Szóval a szájpadhasadék fülészeti szempontból is macerás ügy lehet, szerencsére most az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban írtak egy cikket arról, hogy milyen stratégiával érdemes kezelni ezt a speciális hátterű középfülgyulladást. Van benne egy összefoglaló ábra a terápiáról, ami leegyszerűsítve a következő algoritmust jelenti:

Igazolt középfülgyulladás esetén
- A halláscsökkenés több, mint 30dB?
- Nem --> Várakozás, kontroll
- Igen --> A halláscsökkenés érdemi szociális/tanulási hátrányt okoz?
          - Nem --> Várakozás, kontroll, egyoldali folyamat esetén 6 hónap múlva, kétoldali folyamat esetén 3 hónap múlva újratárgyalás, tartós eltérés esetén ventillációs tubus beültetés.
            - Igen --> Egyből ventillációs tubus beültetés.

Na, akkor tulajdonképpen most itt van egy ajánlás a kezünkben. Kérdés, hogy mi legyen azzal a gyerekkel, akinek igazolt savós középfülgyulladása van, de az 30dB-nél kisebb halláscsökkenéssel jár? Tubus, nem tubus? Milyen gyakran kontroll? Ez a szál nincs elvarrva rendesen. A dolog pikantériája, hogy a fenti cikk hivatkozik egy 1988-as cikkre, mely szerint hosszú távon nincs érdemi különbség a tubust kapott, és a tubust nem kapott szájpadhasadékos gyermekek halláseredményei között. De ha hosszú távon nincs is nagy különbség a tubus és a nem tubus csoport között, azért aktuálisan javíthat a tubus a halláson, az életminőségen, és ez csak az egyik dolog. A másik pedig, hogy nyilván nem véletlenül kaptak anno tubust azok a gyerekek, így nem tudni, hogy mi lenne most a fülükkel, ha akkor nem esnek át a műtéten. Na mindegy.

süti beállítások módosítása