A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A parotis Warthin tumora

2013.05.28. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: fültőmirigy parotis whartin tumor

A múltkori, szájzugi arcideges bejegyzés kapcsán jöttem rá, hogy a parotis (fültőmirigy) Warthin tumoráról még nem írtam, pedig ez a második leggyakoribb jóindulatú daganat a fültőmirigyben. Az első helyezett a pleomorph adenoma, arról viszont már volt szó ITT.

A Warthin tumor (cystadenoma lymphomatosum papillare) részben szövettanilag, részben karakterisztikájában is különbözik a pleomorph adenomától. Míg a pleomorph adenomában hám- és mesenchymaslis sejtek dominálnak, addig a Warthin tumorban nagyon sok lymphoid sejtet lehet megfigyelni, amely lymphoid stroma néha polipszerűen ágazik el a cisztikusan tágult mirigyszövetben.

Ami a klinikumot illeti, a Warthin tumor inkább későbbi életkorban szokott jelentkezni (6-7. évtizedben), talán gyakrabban férfiakban, és egyértelműen gyakrabban fordul elő dohányzók között. Érdekes módon sokszor kétoldali a folyamat, bár általában nem egy időben jelenik meg mindkét oldalon. Warthin tumor szinte kizárólag csak a parotisban fordul elő, minden más nyálmirigyben jóval ritkábban, bár egyéb extrém lokalizációk (pl. orrgarat) is előfordulhatnak. Szerencsére kifejezetten ritkán alakul át rosszindulatú daganattá (vagy alakul ki mellette malignoma), ennek esélye 1%-nál is kevesebb, Ezzel szemben a pleomorph adenoma ennél egyértelműen gyakrabban malignizálódik kezelés nélkül.

A kezelés egyébként ez esetben is műtétet jelent. Műtét nélkül a tumor folyamatosan csak nő, eleinte legfeljebb kozmetikai problémát okozva, később viszont akár az arcideg működése is romolhat, akár teljesen lebénítva az adott arcfél mimikai izomzatát. Műtét után a kiújulás szerencsére nem túl gyakori, kb. 5% alatti.

süti beállítások módosítása