A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Szájzugi arcideg ág sebészeti vonatkozásai

2013.05.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: anatómia arcideg fültőmirigy parotis ramus marginalis mandibulae parotisműtét

Facial nerve mandibular branch.gif

(képforrás)

A napokban egy betegnél parotisműtétet (fültőmirigy műtét) végeztünk Warthin tumor miatt, és sajnálatos módon az arcideg szájzughoz menő ágát (ramus marginalis mandibulae) gyakorlatilag körbenőtte a tumor, nem tudtuk megmenteni. Egy svájci közlemény szerint is ez az arcideg ág sérül leggyakrabban, de találtam egy minnesotai tanulmányt, amely szerint nem csak felnőtteknél, hanem külön gyermekek esetében is ez a helyzet.

A szájzugi ág feltárása parotisműtét során bizonyos szinten nem gond, mert ha megtaláljuk az arcideg főtörzsét a fülkagyló előtt, akkor onnan úgyis minden ágat, többek között ezt is követjük. Persze nem mindig annyira egyszerű (jelen esetben is azért keresnünk kellett rendesen), viszont azoknál a műtéteknél, amelyeknél nem az egész n. facialis feltárás a cél, viszont találkozhatunk vele -pl. nyaki blokkdisszekció, submandibularis nyálmirigy műtét, stb.-, akkor még inkább problémás lehet megtalálni. Segítségképpen azért vannak anatómiai tájékozódási pontok, tipikus helyzetek, lefutási típusok. A parotisból való kilépése után a szájzugi ág az állkapocs testének alsó széle felett és alatt is futhat (cikk), viszont az arteria facialist mindig felületesen kerüli meg (cikk), és utána viszont majdnem mindig az állkapocs teste alsó éle fölé kerül. Általában egy ágként hagyja el a parotist, viszont néha rögtön az a. facialis kereszteződés felett elágazik, és a végén legtöbbször seprűszerű lefutást mutat. Tehát leginkább az arteria facialis az, ami segíthet megkeresni az ideget, ha nem a főtörzs felől követjük.

süti beállítások módosítása