a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az orr a halál háromszöge

2013.05.08. | drHorváthTamás |

Címkék: orr szövődmények sinus cavernosus

A mai napig emlékszem arra, mikor annak idején a Szabolcs utcában Csokonai Tanár Úr megkérdezte tőlem, hogy milyen háromszögnek hívjuk az orr környékét. Persze nem tudtam a választ, ami a "halál háromszöge" volt. Nemrég a Fauquier ENT blogon írtak erről, emiatt jutott eszembe ez a kis nosztalgikus emlék. 

Danger_triangle_of_the_face_diagram.jpg

(képforrás)

A halál háromszöge elnevezés amiatt alakult ki, hogy az orr és kb. háromszög alakban a környező bőrterületek vénás elvezetése részben a szem körüli vena ophtalmica anastomosisain keresztül történik, ami bevezet a koponyán belülre, a sinus cavernosusbaÍgy ha egy komolyabb gyulladás alakul ki az orr bőrén (például egy furunkulus), akkor abból akár egy kezelés nélkül halálos sinus cavernosus gyulladás és trombózis is kialakulhat. Emiatt nem igazán szerencsés még egy mezei gennyes pattanás piszkálása sem az orron vagy közvetlen környékén, legalábbis a teljes erőből való nyomkodás nem javallt. A sinus cavernosus trombózis együtt járhat bármelyik, a sinuson áthaladó agyideg bántalmával (n. III, IV, V/1, V/2, VI), a vénás elvezetés zavara és a gyulladás miatt kialakuló szemkörüli pírral, ödémával, chemosissal, ptosissal, szemtáji érzészavarral, látászavarral. Photophobia és fejfájás szintén nagyon gyakori ilyenkor. Ráadásul onnan aztán játszi könnyedséggel terjedhet tovább a gyulladás a koponyán belül bármerre, ami nem egy életbiztosítás.

ophtlamic vein.png

(képforrás)

 Tehát az orrnak nem csak az odavezető, artériás vérellátása bonyolult, de az elvezető vénahálózata is csapdás.