A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Lateralis rhinotomia és a kapcsolódó metszések

2013.03.04. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr feltárás melléküregek külső feltárású műtét

A lateralis rhinotomia egy külső, az arc és az orr találkozásánál ejtett metszésből végzett feltárás az orrüreg és a melléküregrendszert érintő betegségek elérésére. 1853-ban Michaux írta le először, de valójában az 1900-as évek elején Moure volt az, aki révén elterjedt, így tulajdonképpen a klasszikus lateralis rhinotomia = Moure metszés.
A Moure metszés:

moure kicsi.jpg

Manapság, az endoszkópos érában, illetve a közel ilyen jó látványt, viszont kozmetikailag nagyságrendileg jobb  eredményeket adó midfacial degloving technika birtokában a klasszikus Moure metszés szinte csak történelmi jelentőséggel bír, gyakorlatilag nincs indikációja. Próbáltam azért ennek korrektebbül utánanézni, például a 2001-es Bailey-féle Atlas of Head and Neck Surgery könyvben, ahol azt írják, hogy az orrüreg első harmadát vagy a környéki maxillarészeket érintő betegségekre jó (pl. invertált papilloma), illetve orrsövény perforáció zárásánál lehet hasznos, de nem tudom. Valahogy ezek nekem nem tűnnek reális indikációnak, inkább csak elméleti lehetőségnek.

Viszont amiért még manapság is érdekes lehet a lateralis rhinotomia, az a Moure-féle metszések kiegészítése, mivel azokkal már az arccsont egy részét vagy akár az egészet is ki lehet venni, ha szükséges. Ilyen metszés az orr középvonaláig, majd onnan derékszögben lefelé vitt, a felső ajkat is érintő Weber-Ferguson metszés, amiből parciális maxillectomia már elvégezhető:

weber ferguson kicsi_1.jpg

Vagy ha felfelé nagyobb feltárás szükséges -például teljes maxillaeltávolításhoz-, akkor a Weber-Fergusont kiegészítő Lynch-féle metszéssel a felső szemöldökívben folytatódik a feltárás.
Ez a Weber-Ferguson-Lynch metszés:

weber ferguson lynch kicsi_1.jpg

De a Weber-Fergusonhoz lehet a szemhéj alatt vitt subciliaris kiegészítő metszést is társítani.

weber ferguson subciliar kicsi_1.jpg

Valamint lehet egyszerre supra- és suborbitalisan is vinni a metszést, ebből már az egész orbitatartalom eltávolítható:

weber ferguson supra- subciliar kicsi.jpg

Tulajdonképpen minél nagyobb egy metszés, annál nagyobb esély van rá, hogy megmarad az endoszkópos érában, mivel mondjuk egy kiterjedt maxillatumort egyelőre sebészileg nem tudunk (kizárólag?) endoszkóppal megoldani. Egyébként érdekes módon a legnagyobb, Weber-Ferguson-Lynch + subciliaris metszéssel nem is egy malignus daganat, hanem egy gyilkos mucormycosis kapcsán találkoztam először és utoljára, ami még a HIETE-n történt. 

süti beállítások módosítása