A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Meddig tarthat a köhögés megfázás után?

2013.01.18. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nátha köhögés fertőzéses betegségek vírusos fertőzés

Michael Chang kollégánk a Fauquier ENT blogon nemrég megválaszolta azt a betegek által gyakran feltett kérdést, hogy körülbelül hány napig várható köhögés egy átlagos felső légúti fertőzés kapcsán. Nem mellesleg pedig egy Annals of Family Medicine nemrég közölt kutatására hivatkozva megmutatta, hogy a betegek ezzel a kérdéssel mennyire nincsenek tisztában.

Ugyanis a betegek a köhögést illetően gyakran türelmetlenek, félig-meddig jogosan. Itt vagyunk 2013-ban, már van robotsebészet, nanokapszulákban endoszkópia, arc-átültetés, műszív, stb., és közben ők meg már második hete köhögnek, az orvos meg csak széttárja a kezét. Persze van köhögéscsillapító gyógyszer, de ez a panasz jellemzően vírusfertőzéshez kapcsolódik, amivel egyszerűen nem tudunk mit kezdeni. Ráadásul nem igazán tudunk jósolni. Valakinek hamar elmúlik a köhögés, valakinél viszont nagyon elhúzódik, az egy hónap simán belefér ebbe. Mindenesetre a cikkből kiderül, hogy a betegek szerint átlagosan 7-9 napig tart egy megfázás kapcsán kialakult köhögés. Ez viszont sajnos messze van a valóságtól, ugyanis az átlag 18, azaz tizennyolc nap! Tehát a "két hete köhögök, ez már nem normális" mondat sajnos nem igaz, ez úgy tűnik normális, sőt.

Viszont az a tény, hogy ez a kérdés gyakran felmerül, az orvosok hiányos betegfelvilágosító tevékenységére utal. Mert ha csak annyit mond a vizsgáló orvos a tipikus felső légúti vírusos fertőzéses tünetekkel érkező betegnek, hogy a torokfájás után jön a nátha, majd pedig a hetekig tartó köhögés, már mindenki eleget tud, és kevesebb lesz a reklamáció, az irreális elvárás.

süti beállítások módosítása