A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 19.

2013.01.16. | drHorváthTamás |

Címkék: fül orr gégészeti rövidhírek twitteren

 

Az elmúlt hetekben twitteren közzétett/ olvasott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


Sürgősségi intubáció során sokkal kisebb eséllyel lehet sérülést okozni a tubussal, ha elsőre sikerül levezetni. Ha nem sikerül kapásból, akkor minden egyes próbálkozás növeli a sérülés veszélyét. Persze könnyű azt mondani, hogy biztosan intubálj meg valakit elsőre...
Cikk ITT.


Az idült középfülgyulladásban szenvedő betegeknél csökken a hallójárat és a sinus sigmoideus illetve a dura közti távolság, amelynek oka a csökkent mastoid pneumaticációban keresendő. Ennek főleg a műtét során van jelentősége.
Cikk ITT.

Újszülötteknél némileg más tünetekkel jelentkezik az akut középfülgyulladás, mint a náluk kicsit idősebb gyerkőcöknél, azonban a betegség lefolyását vagy a hosszútávú kimenetelt ez nem befolyásolja.
Cikk ITT.

A krónikus stressz, és főleg a lelki kimerültség nagyon komolyan hajlamosíthat a fülzúgásra. Ez utóbbi még az összes eddig ismert, más predikciós faktoroknál is erősebb kapcsolatot jelent.
Cikk ITT.

Ehhez valamennyire kapcsolódik, hogy a migrénben szenvedőknél nagyobb eséllyel alakul ki akut halláscsökkenés, mint a nem fejfájósoknál.
Cikk ITT.

A fentiekhez viszont adalékanyagnak jó hír, hogy a szteroidrezisztens akut halláscsökkenésnél ígéretes eredmények vannak IGF-1 kezeléssel.
Cikk ITT.

Továbbra sincsen egyértelmű nyálkahártya-eltérés még hisztopatológia szintjén sem, ami egyértelműen megerősítené a fül- orr- gégészeti reflux diagnózisát.
Cikk ITT.

Ginkgo biloba a megszokottól eltérő szerepkörben: patkányoknál intraperitoneálisan adagolva segítette az arcideg funkciójának visszatérését traumát követően.
Cikk ITT.

süti beállítások módosítása