a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

42. Fül- orr- gége kongresszus

2012.10.22. | drHorváthTamás |

Címkék: fül orr gégészeti hírek

Csütörtöktől szombatig Pécsen voltam a 42. nemzeti fül- orr- gége kongresszusunkon. Maga a kongresszus környezete, helyszíne (Kodály Központ) tökéletes választás, belül pedig minden a helyén volt. Jó ötlet volt a külföldi előadók szekciója mellé parallel magyar szekciót nem szervezni. Legutoljára két éve, kívülről nézve kissé kellemetlennek tűnt, hogy a külföldiekkel egy időben zajló magyar szekció ígéretes előadásokkal eléggé elszipkázta a hallgatóságot a vendégek elől. De ennek most szerencsére nem adtak lehetőséget. Szintén nagyon jó volt, hogy szemlátomást egyre jobban dominálnak az instrukciós kurzusok. Ez nagyon jó dolog, és én talán még ennél is jobban előtérbe helyezném, akár minden délelőtt az egyik teremben végig ilyen előadásokat raknék. Sőt, ha megoldható, kadaver disszekciós bemutatóval, vagy live surgery-vel kiegészítve. Szerintem sokat dobna a kongresszuson, és még többen jönnének, bár ez nyilván extra költségeket és szervezést igényel, ami a mai magyar realitásokkal nem biztos, hogy találkozik... Az instrukciós kurzusok előadói tényleg a szakterület legjobbjai közül valók -vagy konkrétan a legjobbak-, akik nagy részét szerencsére hallottam már az adott témákban. De ezek azok az előadások, amiket nem lehet elégszer végigülni.

Szintén nagyon jó, hogy meglepően sok vitaindító, a potenciális kudarcokról, buktatókról szóló előadást is lehetett hallani. Nekem ezek talán még szimpatikusabbak is, mint a mindent milyen kiválóan meg tudunk oldani típusú előadások. Nyilván a sikerélmények, a kiemelkedő eredménnyel bevezetett új technikák nagyon jók, kellenek, szó se róla. De az orvoslás tele van megoldatlan, kérdőjeles helyzetekkel, betegségekkel, és a jó problémafelvetés, és a hozzá kapcsolódó kiútkeresés szerintem legalább annyira érdekes, mint az újdonságok.

Végül még egy dolog. Az is jó volt, hogy mintha a korábbiakhoz képest több határterületi szakember is jelen lett volna, pl. idegsebészek, szájsebészek, aneszteziológus, stb. Szerintem érdemes lenne célzottan még több verzátus, nem fül- orr- gégész szakembert elhívni, a határterületi, részben fül- orr- gégészeti vonatkozású, de alapvetően nem hozzánk tartozó területekről. Például a magam részéről örülnék egy gasztroenterológus belgyógyásznak reflux ügyben, tüdőgyógyásznak köhögés-asztma kapcsán, fogászoknak, hematológusoknak, stb.