A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Vérzéscsillapítás tippek FESS műtéthez

2012.09.18. | drHorváthTamás |

Címkék: orr fess műtét melléküregek vérzéscsillapítás

Dr Balasubramanian egy újabb blogját, az ENT scholar-t találtam meg pár napja. Egyszer majd összeszedem, hogy hány különböző fül- orr- gégészeti blogot és online újságot üzemeltet, mert ennek az indiai kollégának a hihetetlen online aktivitása megér egy bejegyzést. Egyébként egy a FESS műtét alatti vérzéscsillapításról szóló írása kapcsán jutottam el az ENT scholar-ra. Ez fontos dolog, mivel aki endoszkóppal valaha is dolgozott orrban, az tudja, hogy a műtét alatti akár csak kisebb, szivárgó vérzés is nagyon meg tudja nehezíteni a dolgunkat. Éppen ezért minél több trükköt, véleményt érdemes megismerni, hátha valamelyiket még nem ismertük, és tényleg beválik a későbbiekben.

Mit javasol Dr. TBalu?

- Lohasztást. Valamilyen érzéstelenítő és érösszehúzó-lohasztó anyag keveréke mindig segíthet a kapillárisvérzés csökkentésére vagy teljes megszüntetésére. Dr. TBalu 4% xylocaine és 1:10000 adrenalin keveréket javasol, mi alapvetően lidocain és xylometazolin vagy oxymetazolin keveréket használunk.

- Kissé emelt fejtartást műtét közben. A fej minden 2,5 cm-rel történő megemelése 2 hgmm-rel csökkenti a szisztolés vérnyomást az adott régióban (dr. TBalu referenciája).

- A testhőmérséklet stabilizálása normál tartományban is segíthet, mivel a hőmérséklet befolyásolja a vérlemezkék működését. Ez talán nem annyira jelentős tényező, de az izolálás megfelelő kiválasztásával végül is befolyásolhatjuk a hőmérsékletet (dr. TBalu referenciája).

- Aneszteziológiai segítséget a vérnyomáscsökkentéshez. Propofolos altatás mellett alacsonyan tartható a vérnyomás, illetve azt írja, hogy nitroglicerines infúzió pláne jót tesz. Ez ügyben semmilyen szinten nem tudok állást foglalni, esetleg erre tévedő kóbor altatóorvos megírhatná a véleményét.

süti beállítások módosítása