A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Bréking: bacteriaemia mandulaműtét során

2012.08.23. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mandulaműtét garat fertőzéses betegségek mandula körüli tályog

Tegnap egy nagyon érdekes cikket olvastam, amit dán kollégák a Journal of Cardiovascular Pharmacology and Therapeutics-ben jelentettek meg. Kiderült, hogy a tervezett, rutin mandulaműtét során jóval nagyobb eséllyel alakul ki bacteriaemia (kerülnek baktériumok a vérbe) a mandulákból, mint a mandula körüli tályog esetén sürgősséggel végzett ún. a chaud ("azon melegében") mandulaműtét során.

A cikk alapján egy olyan -téves- következtetést is le lehetne vonni, hogy a sima, rutin mandulaműtét akár veszélyesebb is lehet, mint az a chaud tonsillectomia. Ezt ugyanakkor egyrészt cáfolja az, hogy a nemrég megjelent USA ajánlás szerint a műtét körül vagy után rutinszerűen adott antibiotikumnak nincs semmi pozitív hatása a műtét utáni felépülésre. Ezt számos, ezzel foglalkozó prospektív kutatás összegzése alapján mondták ki. Másrészt a cikkben leírják, hogy a kimutatott baktériumok minden esetben érzékenyek voltak az amoxicillin-klavulánsav kombinációra (Augmentin, Aktil, Forcid, stb.). Tehát nem valami uralhatatlan szeptikus állapotot idéz elő a mandulaműtét, amit valójában az évtizedes-évszázados gyakorlati tapasztalatok önmagukban is megerősítenek, úgyhogy szinte felesleges is írni róla.

Ugyanakkor érdekes kérdés lehet, hogy azért volt-e kevesebb baktérium a tályogos betegek vérében, mert már antibiotikumot kaptak, vagy pedig más okot kell keresni? Ilyen más ok lehet a tályog fala. Ezt viszont meg lehet cáfolni azzal, hogy a tályog jellemzően egyoldali, tehát a másik mandula körül nincsen ilyen fal, így onnan még mehetnének bacik a vérbe. Én emiatt az antibiotikumra szavazok. 

Mindenesetre látszik, hogy a mandulák megfogása, préselése a műtét során, vagy maga a preparálás az erek megnyílásával, majd égetésével vagy lekötésével simán mérhető bakteriális inváziót okoz az érrendszerben. Még jó, hogy ilyen jó az immunrendszerünk, hogy a beteg ebből gyakorlatilag sohasem érez semmit...

süti beállítások módosítása