A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A zajártalom utáni fülzúgást egy agytörzsi mag kálium ioncsatorna hiánya okozhatja

2012.06.28. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: fül fülzúgás tinnitus molekuláris mechanizmusok

A fülzúgás egyik lehetséges, bár nem túl gyakori oka a zajártalom. Annyiból más a zajártalom okozta tinnitus az ismeretlen eredetű fülzúgással szemben, hogy legalább annyi kapaszkodónk van, hogy tudjuk mihez kötni az egészet. De aztán igazából itt meg is állt a tudományunk.

Szerencsére most történt egy fontos lépés a probléma további felderítését illetően, amire a Medical News Today hívta fel a figyelmet. Brit kutatók publikálták nemrég az állatkísérleteik eredményét egy cikk formájában a Hearing Research-ben. Úgy tűnik, hogy ezúttal ioncsatorna szintjén sikerült azonosítani a zajártalom okozta fülzúgás okát. Vizsgálataik során azt látták, hogy a hallópálya részét képező, agytörzsi nucleus cochlearis dorsalisban található fusiform sejtek kb. 40%-a a zajártalmat követően pár nappal "önálló életre kelt", és elkezdett szabálytalanul, nagy mennyiségben akciós potenciálokat generálni. Mindezt azért, mert egy adott típusú kálium csatorna mennyiségű jelentősen lecsökkent ezekben a sejtekben.

Ez a kutatás rámutat arra, hogy zajártalom után nem is okvetlen a belsőfül a fülzúgás forrása. Másrészt viszont potenciális terápiás célpontot is jelenthet. Ugyanis ha zajártalom után tudnánk olyan anyagot bejuttatni célirányosan a szervezetbe, ami a maradék káliumion-csatornákat nagyobb aktivitásra készteti az érintett sejtekben, vagy legyártat új csatornákat, akkor megelőzhető lenne ez a szabálytalan tüzelés, ezáltal akár a fülzúgás is. Ez persze egyelőre utópia, de egy nyom most már van.

süti beállítások módosítása