a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Közös az alapja a krónikus melléküreggyulladásnak és az allergiás náthának?

2012.06.21. | drHorváthTamás |

Címkék: allergia melléküregek melléküreggyulladás idült allergiás rhinitis

A Current Opinion in Otolaryngology & Head & Neck Surgery-ben megjelent egy cikk arról, hogy van-e kapocs az allergiás nátha és a krónikus melléküreggyulladás között, valamint hogy a fenti két betegségben egyszerre szenvedőket milyen stratégiával lehet gondozni. Ha kellően messziről szemléljük a két betegséget, akkor persze, hogy van kapocs, hiszen mindkettő kóros immunválasz talaján jön létre. A kérdés az, hogy ennél közelebbi rokonság is felfedezhető-e. Azért izgalmas a dolog, mert a két betegség sokszor nagyon hasonló panaszokat okoz (orrdugulás, orrfolyás, szaglászavar, stb.), ráadásul főleg a krónikus melléküreggyulladás kialakulását illetően még nagyon sok fehér folt vár felderítésre. Tehát ha ezt a két állapotot közelebb lehetne hozni egymáshoz, az nagyon sok mindent meg tudna magyarázni, le tudna egyszerűsíteni.

Az is kérdés, hogy vajon en bloc a krónikus sinusitis rokon-e az allergiával, vagy pedig a krónikus melléküregbetegeknek csak egy jól körülírt alcsoportja. Szerintem inkább csak ez utóbbiról lehet szó, bár az előbbi teóriát erősíti egy tavalyi USA tanulmány, amely szerint a terápiarezisztens krónikus melléküreggyulladásos betegek 82%-a atopiás hajlamot mutat. Illetve van egy olyan 2009-es spanyol felmérés is, mely szerint a krónikus melléküregbetegeknél 63%-ban volt pozitív Prick teszt, míg a kontroll csoportban csak 31%-ban. Szintén átfedésre utal az a belga kutatás, mely szerint az orrpolip kialakulásában nagy szerepe lehet az IgE-nek. Szóval valami van a levegőben, csak azt nem tudjuk, mi is az pontosan.

Mivel a két betegség tünetei nagy átfedést mutatnak, és bizonyos szinten a kialakulási mechanizmus is biztosan hasonló (immunválasz), a kezelés alapja is hasonló. Főleg a helyi gyulladáscsökkentésen, lokálszteroidon, szteroidos orrspray-n van a hangsúly mindkét betegség esetében. Ugyanakkor mégiscsak vannak terápiás különbségek, például allergiások esetén ott a lehetőség a deszenzitizálásra, immunkezelésre, míg a melléküregbetegeknél műtétre. A cikk írói elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy a kivizsgálási szakban fektessünk az eddigieknél nagyobb hangsúlyt az allergiára. Ugyanis szerintük ez a mindennapokban nem elégszer történik. Érdekes, de szerintem meg Magyarországon pont fordítva van: elsősorban a krónikus melléküreggyulladás diagnózis nem kerül elégszer felismerésre, sokkal több mindent fogunk az allergiára, mint kéne. De lehet, hogy ezt roszul látom, vagy csak nálam csapódnak le így a betegek.