A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Érzéstelenítés nasenendoscopiához

2012.04.10. | drHorváthTamás |

Címkék: orr gyógyszerek érzéstelenítés orrendoszkópia

Egy első blikkre nem túl izgalmas cikket találtam a friss European Archives of Otorhinolaryngology-ban az orrendoszkópiához történő érzéstelenítésről. Pedig ez azért fontos dolog, mert gyakorlatilag naponta végzünk nasenendoscopiát, és az ehhez szükséges előkészületekre nincs hivatalos előirat, csak helyi szokások, iskolák. Pedig nem árt tudni, hogy a helyi szokások és a legendák, tapsztalatok mennyire vannak összhangban a tudományos mérésekkel.

Jelen esetben indiai kollégák azt vizsgálták, hogy a beteg komfortja szempontjából melyik érzéstelenítés a jobb, a lidocain érzéstelenítő orrspray befújása kiegészítve lohasztó orrcseppel, vagy pedig az érzéstelenítőbe áztatott vattadarabok, melyekre lohasztó orrcseppet is raktak. Összesen 100 beteget vontak be a vizsgálatba (fele-fele spray ill. vatta), és a betegek beavatkozás után értékelték, hogy az ő szempontjukból melyik volt a jobb érzéstelenítés. Érdekes módon annak ellenére, hogy a vattás megoldásnál 8 beteg esetében is tapasztaltak orrvérzést, míg a spray-nél nem, illetve a vattás előkészítés nagyágrenddel hosszabb ideig tartott, mégis a vattás formát találták a betegek komfortosabbnak. Kevésbé fájt a vizsgálat, nem zavarta annyira az endoszkóp a betegeket. Sőt, a spray csoportnál csak 8% nem érzett semmit, a maradék 46 betegnek minimum kényelmetlen volt a vizsgálat. Ugyanez a vattás csoportban 25-75% volt, tehát azért ott sem volt rózsás a helyzet, de egyértelműen jobbak lettek az eredmények.

Emellett nem csak a betegek, de a vizsgáló orvos szempotjából is jobb a vattás forma. Bár a vattás megoldásnál is voltak nehezen vizsgálható területek (sinus sphenoidalis természetes szájadéka, felső kagyló), de jobban át lehetett tekinteni az orrüreget, mint a spray-s csoportnál.

Nekem egyébként ugyanez a tapasztalatom. Bizonyos helyzetekben jó a spray, például ha eleve jól áttekinthető az orrüreg, csak a részletek miatt kell nasenendoscopia. De ha kifejezetten szűkek az orrjáratok, akkor a kezdeti nehézségek és kényelmetlenségek ellenére sokkal jobb a vattás érzéstelenítés.

süti beállítások módosítása