A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Baconszalonna, mint orrtampon

2012.02.02. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: orr orrvérzés orrtampon


Ismét a Fauquier ENT blogon olvastam egy vicces dolgot: a baconszalonna jó lehet orrvérzés tamponálására! Egy 2011-es Annals of Otology, Rhinology, and Laryngology cikkre hivatkozik Michael Chang doktor, amelyben a kollégák arról számolnak be, hogy egy speciális véralvadási zavarban (vérlemezke betegség), Glanzmann thrombastheniában szenvedő 4 éves gyermek orrvérzését állították meg baconszalonnával. Meglepő, de nem ez volt az első leírása a baconszalonna orrvérzésre történő alkalmazásának. Már 1940-ben is született egy publikáció erről az Archives of Otorhinolaryngology-ban.

A teljes cikkhez sajnos nem férek hozzá, ezért nem ismerem a szerzők érveit a szalonna mellett, és csak tippelni tudok, hogy milyen módon hat a szalonna. Nyilván maga a tamponálás adott, ezen nem kell gondolkozni. Ráadásul zsíros, tehát jól csúszik, olyan, mint a vazelines géztampon, emiatt könnyű berakni és később kivenni is. Viszont emellett lehet még más, szintén orrvérzés-gátló hatása is. Most arra gondolok, hogy végülis egy állati, szerves szövetdarabról van szó, ráadásul a sertés nagyon hasonlít az emberre, még szívbillentyűt is veszünk tőlük kölcsön. Így lehet, hogy tartalmaz még aktív, az emberihez hasonló thrombogén faktorokat, ezért nem zárható ki, hogy a véralvadási kaszkád jobban beindul tőle, mint egy semleges géztampontól. Még az is eszembe jutott -lehet, hogy teljesen indokolatlanul-, hogy az immunrendszert is jobban stimulálja, így az orrvérzés helyén lévő szöveti sérülés is talán gyorsabban regenerálódik.

Amilyen irányba megy a magyar egészségügy, még majd az is lehet, hogy a kórházba az orrvérző beteg hozza majd magával a tampont is, szalonna formában...


(képforrás: stock.xchng)

süti beállítások módosítása