A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A Citelli szöglet és a Trautmann háromszög

2012.01.16. | drHorváthTamás | komment

Címkék: anatómia fül fülműtét cholesteatoma mastoiditis mastoidüreg mastoidectomia

Ha valaki annak idején Z. Szabó Professzor Úrnak asszisztált fülműtétben, és a mastoidüreg kifúrása közben kiderült, hogy a címben megnevezett anatómiai helyeket nem ismerte, akkor meglehetősen kellemetlen helyzetbe kerülhetett az illető. De miért is jogos elvárás, hogy tudjuk hol a Trautmann háromszög vagy a Citelli szöglet?

A Trautmann háromszög egy fentről a középső scala dura síkja, elölről a csontos labyrinth, hátulról-alulról pedig a sinus sigmoideus által határolt terület. Jelentőségét az adja, hogy itt relatív vékony a csont, ami a mögöttes hátsó scala-tól elválasztja. Ezért mastoiditis esetén itt könnyen a kisagy felé tud törni a folyamat. Pont ezért viszont idegsebészetileg is hasznos lehet ez a terület, mivel a hátsó koponyagödröt fel lehet tárni innen.

A Citelli szögletet más néven sinoduralis szögletnek hívják, és valójában a Trautmann háromszög része, hátsó "pólusa". Itt találkozik a középső scala durafelszínének megfelelő csontfal a sinus sigmoideus felső falával. A Citelli szögletet azért érdemes ismerni, mert nem megfelelő kitakarítása (főleg cholesteatoma) esetén residualis folyamat maradhat itt vissza.

A lenti képen egy mastoidectomiás üreg látható, a piros háromszög a Trautmann háromszög, a Citelli szeglet pedig kékkel van kiemelve:


 

süti beállítások módosítása