A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A Draf-féle homloküregműtét (RIP Wolfgang Draf)

2011.11.07. | drHorváthTamás | komment

Címkék: homloküreg fess műtét melléküregek

Szomorú hír, hogy október 24-én meghalt Wolfgang Draf, német fül- orr- gégész professzor, a homloküregsebészet egyik megújítója. Mint arról már pár hónapja írtam, a homloküreg betegségeinek műtéti megoldása nagyon hosszú ideig egy kifejezetten problémás terület volt, és ezen a helyzeten nagyon sokat javított a Draf professzor által kitalált műtéti technika. Ő a homloküreg betegségének súlyossága, az esetleges szövődmények mértéke, a korábbi műtét(ek) eredményessége (ha volt), és az egyéb rizikófaktorok alapján egy 4 műtéti megoldásból/lehetőségből álló komplett palettát dolgozott ki, amelyek mind elvégezhetőek az orrüreg felől endoszkóppal.

Ezek a következők:

Draf I ("Draf technique" vagy "Simple drainage"): Csak a homloküreg természetes szájadékának felszabadítása a cél.

Draf II a ("Extended Draf technique" vagy "Enlarged drainage"): A homloküreg természetes szájadékának feltágításán túl, még nagyobb átjárás biztosítás az orrüreg és a homloküreg között. A középvonal felé a középső kagyló hónalja a határ, míg lateral felé az orbita, azaz a lamina papyracea.

Draf II b : A II a-hoz képest a belső határ az orrsövény.

Draf III ("More extended Draf technique" vagy "Median drainage"): Itt már az ellenoldali homloküreg alsó falat is el kell fúrni, úgy, hogy közben az orrsövény megfelelő felső részét is el kell távolítani.

Az egyes beavatkozások indikációi Draf szerint (A "The Frontal sinus" című könyve alapján):
- Draf I: Akut sinusitisben ha a konzervatív kezelés nem hoz eredményt, vagy (egyelőre) nem súlyos orbitalis/endocranialis szövődmények indulnak. Krónikus melléküreggyulladás esetén, ha első műtét lenne, és nincs rizikófaktor (ASA triász), vagy revíziós műtét, de az első műtét során inkomplett ethmoidectomia történt.
- Draf II a: Akut sinusitis súlyos szövődménnyel. Medialis muco/pyocele. Jóindulatú tumor (beleértve az invertált papilloma). A nyálkahártya jó állaotban van (ezt nehéz megítélni a műtét során!)
- Draf II b: Minden, ami Draf II a, de a létrehozott nyílás a homloküreg felé kisebb, mint 5x7mm.
- Draf III: Nehéz revíziós műtét. Első műtét kiterjedt orrpolipózis esetén, vagy rizikófaktoros betegeknél (pl. ASA triász, mucoviscidosis). Kiterjedt benignus, és minden malignus tumor esetén. Csillószőr betegségek (immotilis ciliaris syndroma, Kartagener szindróma)

Önmagában az endonasalis, endoszkópos Draf műtétek nem feltétlen nyújtanak megoldást minden egyes homlokbetegségre. Erre segítség az ún. osteoplasticus külső homloküregműtét, melynek kidolgozása ugyan nem Draf nevéhez fűződik, de szintén jelentős előrelépést jelentett a homloküregsebészetben. Ez a két legfontosabb korszerű beavatkozás (az osteoplasticus és a Draf műtétek) egymással kombinálhatóak, és megnyugtatóan jó eredményt adnak.

(Képforrás)

süti beállítások módosítása