a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Egy kis orrmelléküreg fejlődéstan

2011.11.02. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: orr fejlődéstan melléküregek orrkagyló

Mint minden más fejlődéstani esemény, a melléküregrendszer kialakulása is egy meglehetősen összetett dolog. Sajnos nem az a helyzet, hogy a magzatban egyik nap még nincsenek melléküregek, másnap meg már vannak, csak még kicsik. Ez egy bonyolult folyamat, sőt, a melléküregrendszer fejlődése még bőven a megszületés után is folytatódik. A dr. Balasubramanian által jegyzett Tutorials in otorhinolaryngology blogon nemrég született egy részletes bejegyzés a melléküregek váladékelvezető funkciójáról, ebben érinti a melléküregek fejlődéstanát is. Ott, vagy dr. TBalu egy másik oldalán még részletesebben is olvashatunk erről a témáról, de a legfontosabbakat összeszedtem ide.

Az orr belső szerkezete csak az embrionális 7-8. héten kezd el kifejlődni, akkor alakul ki az orr kezdeményének tekinthető ún. "nasal capsule". Ebben először is az orrsövény, majd az orr oldalsó falának struktúrái jönnek létre, sorrendben az alsó kagyló (8.hét), majd a középső, végül a 12. hét körül a felső orrkagyló. Csak ez után jön létre az első melléküregekkel kapcsolatos elem, az elülső rostatérséghez tartozó bulla ethmoidalis. A felső kagylóhoz hasonlóan ez is megközelítőleg a 12. gesztációs héten jön létre, majd ekörül alakul ki az infundibulum ethmoidale. Az infundibulum és a bulla ethmoidalis révén az elülső rostatérség ezzel nagyjából már kész is. Ezután az infundibulum lesz a kulcs a további fejlődéshez.

Az infundibulum oldalirányba relatív gyorsan egy nyúlványt kezd el növeszteni, ebből lesz az arcüreg. Majd hátrafelé, nem sokkal a születés előtt kialakulnak a hátsó rosták is. Bár már a 13. héttől felfelé is nő egy nyúlvány az infundibulumból -amely később a homloküreget adja-, de ez a megszületés pillanatában még csak egy vak járat, gyakorlatilag a recessus frontalisnak felel meg, azaz a homokóra-szerű homloküregi bejárat alsó része. Ezzel eljutottunk a születés pillanatához. De megszületéskor még komplett hiányoznak melléküregek, nevezetesen a homloküreg és az iköböl is. Az iköböl kb. a 2-3. életév körül fejlődik ki teljesen, míg a homloküreg még később alakul ki, a végső méretét (arányát) a 8-9. életév körül éri el.

A fentiek segítik azt megérteni, hogy egy csecsemőnek miért csak rostasejt- és arcüreggyulladása lehet, és miért nem lehet iköböl, vagy homloküreg.