A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Miért nő folyamatosan az allergiás betegek száma?

2011.06.19. | drHorváthTamás | komment

Címkék: allergia asztma gyermek fül orr gégészet

A fenti címmel írt egy bejegyzést Ves Dimov dr. az Allergy Notes blogján pár nappal ezelőtt, de ezt a kérdést egyébként már én is érintettem korábban.

Szerintem az egyik legfőbb ok az, hogy túl sterilen nőnek fel a gyerekek. Emiatt nem érintkeznek eleget kórokozókkal, aminek az lehet a következménye, hogy az immunrendszerük nem érik össze kellőképpen. Dimov dr. is első lehetséges magyarázatként ezt hozta fel, utalva egy 16500 gyermeket vizsgáló, 2011. elején a New England Journal of Medicine-ben megjelent publikációra, melynek az a konklúziója, hogy a farmon felnőtt gyerekek között kisebb eséllyel alakul ki allergiás asztma.

Második lehetséges magyarázatnak az anyai táplálkozást és a gyermek táplálását hozza fel. Tehát a kismamák nem megfelelő táplálékbevitele, vagy az újszülöttek táplálása is befolyásolhatja az allergia kialakulásának esélyét. Például hivatkozik arra, hogy izraeli kutatók úgy találták, hogy ha a gyerekek mogyoróvajat kaptak, akkor kisebb eséllyel alakult ki náluk később mogyoró allergia. Magát a cikket nem találtam, de akár elfogadhatjuk, hogy ez így van. Végül is hihető teória.

Harmadik elmélet az allergénekkel való túlzott találkozás okozta allergia. Dimov dr. utal arra a tényre, hogy fokozott poratka expozíció növeli a poratka allergia kialakulásának kockázatát. Ez első blikkre az első teóriának ellentmond, hiszen ott pont azt írtam, hogy az a probléma, hogy túl sterilen neveljük fel a gyerekeket. De igazából mégsem mond ellent, mert inkább itt is az arany középút nyerhet: se a túl kevés, sem a túl sok allergén nem tesz jót.

Végül, de nem utolsó sorban Dimov dr. a fokozott környezetszenyezést hozza fel, ami megint csak elfogadható magyarázat lehet, mert logikusnak tűnik az immunrendszer fokozott terheléséhez kötött működési zavar.

Végül is, mindegyik jó magyarázat külön-külön is, de még tetszetősebb, ha úgy vesszük, hogy ezek együtt mind hozzájárulnak az egyre inkább terjedő allergiához. Egyik betegnél inkább az egyik, a másiknál a másik a fő ok, nem valószínű, hogy létezik egyetlen, univerzális magyarázat. Kétségtelen, hogy valamelyik (szerintem az első) akár dominálhat. Egyéb ötlete valakinek?

süti beállítások módosítása