Komoly irodalma van már annak, hogy a vidéken felnövő gyermekek között kevesebb allergiás (szénanáthás, asztmás) beteg lesz felnőttkorban, mint a városi gyermekek esetén. Egy ezzel kapcsolatos cikkről júniusban én is csiripeltem. Viszont az, hogy ennek mi az oka, egyelőre nem igazán ismert. Szerencsére most a JACI-ban megjelent egy cikk, melyben arról írnak, hogy megtalálták az egyik olyan molekulát, amelyik felelős lehet ezért a jelenségért. Egerekben a takarmányfélékből, főleg a réti ecsetpázsitból származó arabinogalactan nevű anyag blokkolta az allergiás reakcióban döntő szerepű dendritikus sejteket, és csökkentette a légúti allergiás eredetű gyulladást és hyperreaktivitást. Ez lehet az egyik kulcs. Egyébként úgy találták, hogy csak a fűfélékből származó arabinogalactan okoz ilyen hatást, míg pl. a vörösfenyőből származó nem.
Jó, hogy ha nem csak feltételezéseink vannak ilyen ügyekben is. Én idáig mindig azt gondoltam, hogy manapság azért van több allergiás beteg, mivel a gyermekek kevesebbet érintkeznek kosszal és más olyan anyagokkal, amik serkentik az immunrendszer érését, illetve hogy több antibiotikumot szednek. De ezt csak gondoltam. Most már legalább van valami kézzelfoghatóbb is.
Miért van kevesebb allergiás gyermek vidéken?
2010.07.24. |
drHorváthTamás
| komment
Címkék: allergia asztma gyermek fül orr gégészet
