A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Plaut-Vincent angina

2011.04.12. | drHorváthTamás | 23 komment

Címkék: nyirokcsomó mandulagyulladás garat fertőzéses betegségek betegségekről részletesebben torokmandula plaut vincent angina

A Plaut-Vincent angina egy speciális mandulagyulladás. Itt az angina szó nem koszorúér-betegséget, hanem torokfájást jelent, a Plaut-Vincent elnevezés pedig két orvost takar, melyek közül Plaut német volt, míg Vincent francia (Henri Vincent 1862-1950). Ezért a betegség kiejtése helyesen "Plaut - Venszan". Lehet, hogy kicsit túlzás a kiejtésen lovagolni, de amikor én elkezdtem dolgozni, kb. 2 évig csak olvastam erről a nyavalyáról, de nem láttam élőben, és valamiért azt hittem, hogy egy francia-angol párosról van szó. Ezért mikor először láttam és beszéltem róla, "Plót-Vinszent"-nek mondtam referálón a betegséget, mire a volt főnököm, Csokonai Tanár Úr a maga dörgedelmes módján felnyitotta a szememet...

A betegség két szempontból speciális: egyrészt mert egyoldali mandulagyulladásról van szó, másrészt pedig nem hagyományos garati kórokozók, hanem egy kevert fertőzés okozza, méghozzá spirochaeták és fusobacteriumok együtt.

Jellemzően a betegek nem érzik magukat annyira rosszul, mint amennyire rosszul néz ki a torkuk belülről. Csupán némi torok- és nyakfájdalom, esetleg hőemelkedés a panasz, miközben az egyik oldali mandula jelentősen megnagyobbodik, az egész fekélyes, és piszkosfehér-szürkés lepedék borítja. A másik oldali mandula általában szintén kicsit gyulladt, de az ellenoldalhoz képest egész barátságos, nincs fekély és lepedék. Emellett az azonos oldali regionális nyirokcsomók is általában megnagyobbodnak, nyomásra érzékenyek szoktak lenni.

Az egyoldali mandulamegnagyobbodás, a fekély, valamint a nyirokcsomók miatt ez a fertőzés összekeverhető mandula kiindulású laphámrákkal. A tumor kérdést alapvetően a beteg panaszai döntik el: ha pár nap vagy óra alatt kezdődtek a panaszok, és hőemelkedés kíséri, vagy esetleg van laboreredmény, amiben a gyulladásos paraméterek emelkedettek, akkor Plaut-Vincent anginával állunk szemben. Már találkoztam olyan beteggel is, akinél peritonsillaris tályog gyanúja merült fel az egyoldali torokpanaszok és a látvány miatt, azonban Plaut-Vincent anginában a garatívek szimmetrikusak, nem domborodik elő az érintett oldali mellső garatív sem, és az uvula sem deviál. Szintén segíthet, hogy ez a betegség elsősorban 15-25 év közötti fiatalokban alakul ki leggyakrabban, bár láttam már egyszer egy 65 év körüli beteget is, a többiek gyakorlatilag tényleg ebbe az életkori range-be estek.

A betegség antibiotikumot igényel: mezei amoxicillin-klavulánsav, esetleg metronidazol pár nap alatt szépen meggyógyítja, nyom nélkül eltűnik a fekély. A fokozott szájhigiéné is jót tesz neki.

süti beállítások módosítása