Pont úgy jött ki a lépés, hogy egymástól vélhetően függetlenül megjelent két olyan cikk is, ami fül- orr- gégészeti betegségek és a D vitamin hiányával foglalkozik. Az egyik, egy Clinical and Experimental Immunology cikk az orrpolipózis és krónikus rhinosinusitis, míg a másik, egy JACI tanulmány a gyermekkori allergiás nátha gyakoribb előfordulását igazolta D vitaminhiány esetén. Sőt, még kijött egy harmadik kutatás is, ami részben ehhez kapcsolódik: a D vitamin hiánya az asztma gyakoribb előfordulásával is összefügg.
Ugyan a D vitamint elsősorban a csontanyagcserével hozzák összefüggésbe, de az immunrendszert is befolyásolja. Márpedig az allergia és az asztma egyértelműen az immunrendszer működésének zavara talaján alakul ki. Az allergiás ember szervezetében egy normál ingerre óriási immunválasz jön létre, mintha egy légyre föld-levegő rakétával lőnénk. És bár az orrpolipózis pontos oka még mindig nem ismert, valószínűleg ott is szerepet játszik egy patológiás immunreakció.
A D vitamin serkenti a természetes ölősejtek (natural killer cell) működését, és a makrofágok falási aktivitását is növeli. Így tulajdonképpen azt várnák, hogy az allergiás reakciót csökkenti a D vitamin hiánya, ezt ráadásul leírták már az irodalomban. Ehhez képest most pont a másik irányba mentek el a kutatásban, és nem hinném, hogy a D vitamin maffia mozgatja a háttérben a szálakat. Sokkal inkább azt hiszem, hogy itt is az optimális bevitel a fontos, sem a túlzott fogyasztás, sem az elégtelen D vitamin bevitel nem jó.
Szóval tessék fogyasztani D vitamint, de persze ne csak puszta vitaminból álljon az étrendünk! Főleg a vegetáriánusoknak érdemes erre odafigyelni.
Ezekben az ételekben található nagyobb mennyiségben D vitamin:
- halak (tonhal, szardínia, harcsa, stb.)
- tojás
- marhamáj
- gomba
D vitaminról még a wikipedián lehet olvasni.