A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A D vitamin hiánya fül- orr- gégészeti betegségeket is okozhat

2011.03.22. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: allergia asztma d vitamin orrpolip melléküreggyulladás idült

Pont úgy jött ki a lépés, hogy egymástól vélhetően függetlenül megjelent két olyan cikk is, ami fül- orr- gégészeti betegségek és a D vitamin hiányával foglalkozik. Az egyik, egy Clinical and Experimental Immunology cikk az orrpolipózis és krónikus rhinosinusitis, míg a másik, egy JACI tanulmány a gyermekkori allergiás nátha gyakoribb előfordulását igazolta D vitaminhiány esetén. Sőt, még kijött egy harmadik kutatás is, ami részben ehhez kapcsolódik: a D vitamin hiánya az asztma gyakoribb előfordulásával is összefügg.

Ugyan a D vitamint elsősorban a csontanyagcserével hozzák összefüggésbe, de az immunrendszert is befolyásolja. Márpedig az allergia és az asztma egyértelműen az immunrendszer működésének zavara talaján alakul ki. Az allergiás ember szervezetében egy normál ingerre óriási immunválasz jön létre, mintha egy légyre föld-levegő rakétával lőnénk. És bár az orrpolipózis pontos oka még mindig nem ismert, valószínűleg ott is szerepet játszik egy patológiás immunreakció.

A D vitamin serkenti a természetes ölősejtek (natural killer cell) működését, és a makrofágok falási aktivitását is növeli. Így tulajdonképpen azt várnák, hogy az allergiás reakciót csökkenti a D vitamin hiánya, ezt ráadásul leírták már az irodalomban. Ehhez képest most pont a másik irányba mentek el a kutatásban, és nem hinném, hogy a D vitamin maffia mozgatja a háttérben a szálakat. Sokkal inkább azt hiszem, hogy itt is az optimális bevitel a fontos, sem a túlzott fogyasztás, sem az elégtelen D vitamin bevitel nem jó.

Szóval tessék fogyasztani D vitamint, de persze ne csak puszta vitaminból álljon az étrendünk! Főleg a vegetáriánusoknak érdemes erre odafigyelni.

Ezekben az ételekben található nagyobb mennyiségben D vitamin:
- halak (tonhal, szardínia, harcsa, stb.)
- tojás
- marhamáj
- gomba

D vitaminról még a wikipedián lehet olvasni.

süti beállítások módosítása