A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A kisgyermekkori orrdugulás okai

2011.01.24. | drHorváthTamás |

Címkék: orr allergia orrmandula orrdugulás fejlődési rendellenesség orrsövény gyermek fül orr gégészet orrpolip orrkagyló orrgarat melléküreggyulladás idült

Gyermekkorban ugyanolyan gyakran fordulhat elő gátolt orrlégzés, mint felnőttkorban. Sőt, megkockáztatom, talán még gyakrabban is, ami elsősorban a gyakori orrmandula megnagyobbodás miatt lehet. Ugyanakkor az okok nem ugyanazok, mint felnőttkorban. Vagyis sok átfedés van, de bizonyos orrdugulást előidéző tényezők gyakorlatilag csak gyermekkorban fordulnak elő, míg mások felnőttkorban is. A szinte csak gyermekkorban előforduló okok leggyakrabban veleszületett anatómiai eltérések, fejlődési rendellenességek. Ezekre majdnem mindig nagyon hamar fény derül, mivel már akár újszülött korban is panaszt okoznak. A leggyakoribb észrevehető jelenség ilyenkor a tartósan nyitott száj, illetve a táplálkozási nehézség/elégtelenség.


Fejlődési rendellenességek:
- choanalis atresia (az orr hátsó nyílásának csontos vagy kötőszövetes lezáródása)
- meningocele, meningoencephalocele (az agyhártya vagy akár az agy egy nyíláson történő betüremkedése jelen esetben az orrüreg felé)
- egyéb arckoponya fejlődési rendellenesség
- dermoid, teratoma, chordoma, vagy egyéb veleszületett daganat
- ciszták (nasoalveolaris- vagy nasopharyngealis (Thornwald) ciszta)

Egyéb strukturális eltérések:
- megnagyobbodott orrmandula
- orrsövényferdülés
- orrpolip
- megnagyobbodott orrkagyló
- idegentest az orrban
- trauma okozta eltérések, következményes hematoma

Gyulladásos betegségek:
- orrmandulagyulladás
- allergiás nátha
- krónikus melléküreggyulladás (rhinosinusitis)


Az orrdugulás okának kiderítéséhez általános fül- orr- gégészeti vizsgálatra, esetleg orrendoszkópiára, képalkotó eljárásra (röntgen, CT), és vérvételre is szükség lehet. Bizonyos problémák meggyógyíthatók, vagy karban tarthatók gyógyszeres úton (pl. allergiás nátha, krónikus melléküreggyulladás), míg mások, elsősorban a fejlődési rendellenességek sajnos csak műtéti úton rendezhetők. Sőt, az orrmandula esetében akár több műtétre is szükség lehet.

süti beállítások módosítása