A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Arcüreg röntgen: szükség van-e rá 2010-ben?

2010.10.10. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: ct diagnosztika röntgen fertőzéses betegségek arcüreg melléküregek

Korábban már írtam arról, hogy az akut arcüreggyulladás diagnózisának felállításához nem szükséges arcüreg röntgen. De vajon manapság már egyáltalán nincsen szükségünk arcüreg röntgenre? Elsőre azt mondtam magamban, hogy nem igazán, legfeljebb góckutatásra. De aztán rájöttem, hogy ezen kívül még azért van pár eset, amikor hasznos lehet.


Tehát mikor érdemes igénybe venni az arcüreg röntgent, mint diagnosztikus eszközt?

- Góckutatás során. Anno Tóta tanárnőtől tanultam, hogy a góckutatás csak arcüreg röntgennel komplett. Ennek köszönhetően már találtam több néma, panaszt nem okozó arcüregi gennygyülemet, ami gócnak minősül.

- Heveny arcüreggyulladás monitorozásakor. Ha nem javulnak a panaszok az arcüreggyulladás konzervatív gyógyszeres kezelése során, akkor érdemes megnézni röntgennel, hogy szükség van-e öblítésre.

- Válogatott esetekben idült melléküregbetegeknél, aktuális, gyors státuszfelmérésre. Van olyan általam kezelt beteg, akinek az orrpanaszai néha csak rhinitist jelentenek, néha viszont az arcürege is tele van, és öblíteni kell. Miközben a panaszai mindkét esetben nagyjából ugyanolyanok. Az alapprobléma nála egyébként fogászati góc.

- Olyan ismeretlen eredetű arcfájdalom kivizsgálása esetén, amikor bár alapvetően nem arcüreg eredetűnek tűnik a panasz (pl. neuralgia), de azért nem lehet 100%-ban csak klinikai vizsgálattal kizárni az arcüreggyulladást.



Végülis csak összejött pár javallat... Ezzel együtt, a rutinszerű arcüreg röntgentől borsózik a hátam. Akut esetben tényleg el lehet dönteni a kérdést anélkül is, krónikus vagy szövődményes esetben pedig CT szükséges!

süti beállítások módosítása