a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Füldugulás középfülgyulladás után: türelemjáték

2010.09.25. | drHorváthTamás |

Címkék: fül füldugulás fertőzéses betegségek középfül fülkürt

Relatív sok beteg jött az elmúlt napokban középfülgyulladással. Középfülgyulladás esetén a fülfájdalom után a leggyakoribb zavaró tényező a füldugulás, legalábbis az utóbbi napokban ezt hangsúlyozták ki a betegek. Sőt, volt akit maga a fájdalom nem is annyira zavart, de a dugulás és a "mintha dobozból beszélne" érzés nagyon. Viszont sajnos pont ez a panasz az, amit legkevésbé tudunk befolyásolni, illetve ami általában leghosszab ideig eltart.

Amikor a füldugulás időtartamára kérdeznek rá a betegek, egy ideje mindig a saját másodunokatestvérem jut eszembe. Neki kb. 1 éve egy elég komoly középfülgyulladás miatt fel is szúrtam a fülét, kapott antibiotikumot is, és ezt követően csak kb. 3-4 hét múlva kezdett el hallani normálisan arra a fülére. Eleve 2-3 hét után kezdett el csak recsegni-ropogni, de a teljesen jó halláshoz majdnem 1 hónap kellett.

Konkrétan a középfülgyulladás utáni füldugulásra vonatkozóan nem találtam tudományos statisztikákat, de biztos vagyok benne, hogy az átlag javulás valahol 1 és 2 hét közötti időtartamra tehető. A fülkürt nagyon lassan nyeri vissza a dobüregi nyomáskiegyenlítő funkcióját, márpedig ez alapvető a dugulás megszűnéséhez (a fülkürtről részletesebben ITT). Ilyenkor javasolt az orrcsepp, gyulladásgátló.
 De ami a legfontosabb, az a TÜRELEM.