a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fültőmirigyrák nyaki nyirokcsomó áttétei

2010.09.06. | drHorváthTamás |

Címkék: nyirokcsomó onkológia nyak fültőmirigy parotis

Folytatom az előzőleg felvetett fültőmirigy (parotis) onkológiai vonalat, ezúttal a parotis nyaki nyirokcsomó áttéteivel kapcsolatban. Sajnos természetesen a fültőmirigyrák is adhat nyaki nyirokcsomó áttéteket az idő előrehaladtával. A nyirokcsomókban való terjedés ismerete fontos egyrészt a megfelelő nyaki műtét kiválasztása, másrészt az esetleges sugárkezelés kiterjesztésének felmérése miatt.

A fültőmirigy rosszindulatú daganatai esetében, ha az áttétek terjedését vizsgáljuk, teoretikusan nem sok jóra lehet készülni. Egyrészt maga a fültőmirigy, mint szerv is több nyirokcsomó régió határán áll. Másrészt a fej-nyaki nyirokrendszer működése szempontjából is relatíve központi helyet foglal el, ezért várhatóan több nyaki nyirokcsomó régió is érintett lehet egy előrehaladott stádiumban lévő laphámrák esetében (a nyaki nyirokcsomó régiókról egyébként itt írtam részletesebben). A Head & Neck-ben jelent meg egy hónapja egy ezzel kapcsolatos cikk, a parotis laphámrák nyaki nyirokcsomó áttéteinek elhelyezkedését, mintázatát vizsgálták a szerzők. Az eredmények megerősítik a fenti hipotézist, mivel az egyes régitól az ötösig, mindegyikben előfordulhat nyirokcsomó áttét, bár az állkapocs teste alá azért ritkábban terjedt a daganat. Ráadásul néha egy-egy régiót, nyirokcsomót kihagyva egyből az ötös régióba metasztatizált a daganat. Szerencsére viszont az összes betegnél csak adott oldali áttéteket találtak, ellenoldalit nem.

Így nehezen kivitelezhető egy korlátozott kiterjesztésű nyirokcsomóeltávolítás a nyakon, inkább bele kell venni az össze régiót, radikális, vagy módosított radikális műtét kell végezni. Ugyanígy a sugárterapeutának is figyelembe kell venni a potenciális minden irányba történő terjedést.