a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Ne gondoljunk allergiára, ha...

2010.08.31. | drHorváthTamás |

Címkék: orr allergia nyirokcsomó köhögés orrdugulás fertőzéses betegségek orrsövény arcüreg melléküregek orrpolip melléküreggyulladás akut

Manapság a népesség 5-20%-a szenved az allergiás náthától, lassan szinte mindenkinek van olyan rokona, ismerőse, aki szénanáthás, és a média is tele van allergiaellenes gyógyszerek reklámjával. Sokan pont azért jönnek fül- orr- gégészeti vizsgálatra, mert a panaszaik alapján félnek attól, hogy náluk is most kezdődik ez a betegség. Pedig ez az esetek nagy többségében szerencsére nem így van, csak a tünetek értékelése a betegek részéről nem helyes. Ezért gondoltam leírok pár olyan tipikusnak mondható esetet, amikor a betegek allergiára gyanakodtak, de még a tényleges eszközös vizsgálat előtt, már a panaszok jellege alapján sem volt valószínűsített, hogy allergiás nátha lenne a háttérben. Vagy legalábbis nem az volt a panaszok elsődleges oka.

"Kapart, majd a fájt a torkom, és pár nappal később kezdődött ez a tüsszögés és vizes orrfolyás."
A tüsszögés és a vizes orrfolyás abszolút jogos, mint allergiás tünet, de az azt megelőző torokpanaszok miatt szinte biztos, hogy itt egy vírusfertőzésről van szó.

"Folyik az orrom, ég a szemem, fáj az arcom, hőemelkedésem van."
Az orrfolyás és a szempanaszok beleférnek a szénanáthába. Viszont itt az arcfájdalom és a hőemelkedés lóg ki a sorból. Az arcfájdalom arcüreggyulladásra utal, és hőemelkedés-láz sincs allergiás náthánál.

"Főleg reggelente kapar a torkom és köhögök."
Létezik olyan, hogy az allergia csak köhögés formájában jelentkezik, de ha ez döntően reggel van, és nincs más allergiás tünet, akkor sokkal inkább reflux állhat a háttérben.

"Tüsszögök, folyik az orrom, és a váladék sűrű, sárgászöld."
A sűrű, főleg a színes orrváladék egyáltalán nem jellemző szénanáthára. Itt is fertőzés a probléma forrása, ráadásul baktérium okozta fertőzésről van szó.

"Tüsszögök, folyik az orrom, és a nyakam is megduzzadt."
Lehet, hogy allergiás náthája is van a betegnek, de nyaki nyirokcsomó duzzanatot nem okoz allergiás nátha, tehát valami mást is kell keresni.

"Állandóan dugul az orrom."
Ez annyiban kakukktojás, hogy simán lehet allergia is, de még egy csomó minden már okozhat orrdugulást, pl. nem allergiás krónikus nátha, orrsövényferdülés, orrpolip, vagy idült melléküreggyulladás is.