A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Nyaki nyirokcsomó áttét műtéte: a blokkdissectio

2010.07.29. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyirokcsomó onkológia nyak

A fej-nyaki rosszindulatú daganatok nyirokcsomó áttéteinek műtéte a nyaki nyirokcsomó blokkdissectio (blokkdisszekció). Ilyenkor a nyaki nyirokcsomók és a környező szövetek -elsősorban zsír- kerülnek eltávolításra. A nyaki blokkdissectio alapja az ún. radikális blokkdissectio (radical neck dissection - RND), melynek során az adott oldali nyaki nyirokcsomó régiók közül I-től V-ig mindegyik kitakarításra kerül, valamint az azonos oldali fejbiccentő izmot, a vena jugularis internát (koponyából jövő nagyvéna), valamint a fejbiccentő izmon áthaladó, azt, és a trapezius izmot mozgató XI-es agyideget (nervus accessorius) is eltávolítjuk. A nyaki nyirokcsomó régiókról ITT már részletesebben írtam és rajzoltam is.

A radikális nyaki blokkdissectiot 1906-ban írta le Crile, majd később az 1940-es, '50-es években Martin volt az, aki szélesebb körben elterjesztette. A radikális műtét után kialakultak ennek módozatai, elsősorban azért, hogy feleslegesen ne távolítsunk el olyan képleteket a nyakról, ami jelentős funkcióveszteséghez, kozmetikai problémákhoz vezethet. Hiszen ha eltávolítjuk a fejbiccentő izmot, valamint a XI-es agyideget, akkor az adott oldali váll "megroggyan" az ellenoldalhoz képest, ami egyrészt szemmel látható, másrészt a beteg azt a karját vállból sokkal nehezebben tudja később használni. Viszont bizonyos daganatos stádiumban ezeket az anatómiai képleteket nem szabad bennhagyni, ugyanis azokban, vagy azok szoros közelségében már daganatos sejtek lehetnek.

Mindenesetre a kevésbé előrehaladott nyaki stádiumokra, alkalmasint még ki nem mutatható nyaki nyirokcsomó áttétekre találták ki később a módosított radikális blokkdissectiot (mRND), melynek során bár továbbra is eltávolítjuk a nyirokcsomókat I-től V-ig, de bennhagyjuk vagy a fejbiccentő izmot, vagy a v. jugularis internát, vagy a XI-es agyideget, vagy ezekből többet is. Szelektív nyaki blokkdissectio (SND) esetén részben az előzőleg említett képleteket sem vesszük ki, illetve valamelyik nyirokcsomó régió(ka)t az 5-ből nem bántjuk. Mind az mRND, de főleg az SND műtétet akkor lehet csak kivitelezni, ha biztosak vagyunk benne, hogy kisebb műtéttel is uralni lehet az áttéteket úgy, hogy nem marad benn daganatos sejtcsoport.

süti beállítások módosítása