A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Elégséges nyál termelődik-e a nyálmirigy eltávolítása után?

2010.05.27. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyálmirigyek fültőmirigy parotis

Ezt a kérdést jópár alkalommal feltették már nyálmirigyműtét előtt.

A válasz: igen.

Ugyanis az emberben 3 pár nagyobb nyálmirigy van, ezeken kívül még számtalan kisebb mirigy található a szájüregben, a garatban, sőt az algaratban és az orrgaratban is. Az alábbi képen a bal oldali három nagy nyálmirigy látható:


(Képforrás: oral-cancer.info)

Parotid gland: fültőmirigy
Submandibular gland: állkapocs alatti mirigy
Sublingual gland: nyelv alatti mirigy

Ha a hat nagyobb nyálmirigyből egyet, vagy akár kettőt eltávolítunk, a maradék mirigyek mindig elégséges mennyiségű nyálat termelnek. Ha az összes nagy nyálmirigyet eltávolítanánk, akkor valószínüleg szájszárazság lépne fel, mivel ilyen mértékű kiesést nem valószínű, hogy kompenzálni tudnak a kis nyálmirigyek. De nincs olyan betegség, melynek kezelése az összes nagy mirigy eltávolítása, így ezt sohasem fogjuk megtudni.


Még egy zárójeles gondolat:
Sokszor hallom, hogy "középfültő-mirigy gyulladás". Érdekes módon ilyenkor a betegek legtöbbször a fül alatti nyirokcsomó gyulladására gondolnak, nem pedig a középfülgyulladásra, és nem is a fültőmirigyre, noha az adott kifejezés mindkettőre jobban illik. De olyan nincs, hogy középfültő-mirigy. Van középfül (a dobhártya mögött elhelyezkedő üreg, ahol a hallócsontok is vannak), van a fültőmirigy (nyálmirigy), és vannak a nyirokcsomók.
 

süti beállítások módosítása