A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fogászati eredetű arcüreg gyulladás

2009.11.05. | drHorváthTamás |

Címkék: orr fogászat antibiotikum arcüreg betegségekről részletesebben

 

Fogászati eredetű arcüreg gyulladás márpedig létezik. Ezt azért írom így le, mert az utóbbi napokban kiderült, ezt többen még a szakmában is negálják (nem fül- orr- gégészek).

Pedig az irodalom régóta ismeri ezt a fogalmat: Például itt van ez a szép eseteket leíró, 1945-ös
cikk is, bár ez elsősorban a foghúzás után kialakult, szájüregi-arcüregi sipoly kérdését járja körül. De például 1943-ból is van már erre vonatkozó irodalom, ráadásul itt sipoly nélküli, mégis fogászati eredetű arcüreg gyulladásról írnak.

Az alábbi eset kapcsán került terítékre most ez a kérdés:

- 4-5 hónapja, relatív hirtelen kezdődő egyoldali gennyfolyás az orrból, semmilyen más társult panasz nincsen (tényleg semmi)
- Középső kagyló alól egyértelműen genny csorog
- Orrmelléküreg CT-n egyoldali masszív arcüreg-, és kb. 75%-os rostarendszer fedettség látható, míg az ellenoldal praktikusan negatív. Az adott oldalon több fog gyökere is szinte centiméternyit belelóg az arcüregbe. Több fog kontúrja elmosódott.
- Nem túl jó állapotú fogazat, adott oldalon nagyon régi tömés is van az egyikben
- Többszörös antibiotikum kezelésre is csak átmeneti javulás volt elérhető, de a kezelések után 1-2 nappal mindig újrakezdődött a gennyürülés
- Arcüreg öblítés után ugyanez a helyzet állt elő: nagyon rövid ideig jobb volt, de aztán újrakezdődött

Persze lehet, hogy nem fogászati a probléma, mivel az orvoslásban minden előfordulhat, és mindennek az ellentéte is. De a fentiek alapján én 99.9%-os valószínűséggel fogászati eredetre voksolok. Szerintem a beteget nem fül-orr- gégész fogja meggyógyítani, hanem fogász, bár kétségtelen, hogy lehet, hogy gégészetileg is rá kell majd segíteni (újabb öblítés, esetleg infundibulotomia(?)).

 

süti beállítások módosítása