A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Milyen eséllyel lehet elkapni az influenzát?

2009.09.20. | drHorváthTamás |

Címkék: influenza fertőzéses betegségek általános fül orr gégészet

 

Eddig sikerült megállnom, hogy a H1N1-ről, azaz a sertésinfluenzáról írjak. Nálam jóval hozzáértőbb emberek sem tudnak egyelőre dűlőre jutni, hogy valójában mekkora veszéllyel állunk szemben. Ez a bejegyzés sem a H1N1-ről fog szólni, bár egy ezzel kapcsolatban született cikk matematikai modellen alapuló, érdekes statisztikai adatait szeretném most tolmácsolni. A cikk arról szól, hogy milyen eséllyel lehet elkapni az influenzát. Ezek a számok ugyanúgy érvényesek az átlagos influenzára, mint a sertésinfluenzára.

A szituáció, melyben az alábbi statisztikai esélyek várhatók, a következő: a családban valaki influenzás, és a többi családtag ápolja őt.

A leghatékonyabb módja a vírus átadásának az, ha a beteg arcon köhögi az őt ápoló családtagot. Ezzel több, mint 50% esélyt kap a szerencsétlen rokon az influenza összeszedésére. Amennyiben a betegnek sikerül megállni, hogy ne a rokon jelenlétében és felé köhögjön, még akkor is átadhatja a fertőzést a levegőben lebegő részecskékre tapadt vírusok segítségével. Ha ezek a részecskék olyan méretűek, hogy az alsóbb légutakba is eljutnak, akkor 17% az esély a fertőzésre az ápolás során, míg az ennél nagyobb részecskék esetén szerencsére ez 1% alatti, mivel azok méretüknél fogva kevés időt töltenek a levegőben. A fentiek mellett 31% esélyt kalkuláltak arra vonatkozóan, hogy az ápolás alatt, a beteggel való foglalkozás után, kézmosás nélkül a szemhez, orrhoz, szájhoz nyúlással átvitelre kerüljön a vírus.

Ez a cikk egy nagyon komoly tanulságot tartalmaz: Ha feltételezzük azt, hogy mindenki van olyan kultúrált, és nem köhögi arcon az őt ápoló személyt, akkor a legnagyobb eséllyel a KÉZ az, ami átviszi a fertőzést. Természetesen nem venném szívemre, ha a maszkgyárak elesnének a profitjuktól, és persze ott van az ő 17%-uk is, de ezek szerint sokkal fontosabb a KÉZMOSÁS, mint a maszk.

 

süti beállítások módosítása