a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Biofilm: terápiás kihívás

2009.09.07. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: antibiotikum orrmandula fertőzéses betegségek általános fül orr gégészet torokmandula biofilm

 

Az utóbbi időben több szakmai cikk is a biofilmek fül- orr- gégészeti szerepéről szólt, részben más megvilágításba helyezve ezzel egyes betegségeket.
 
Mik azok a biofilmek?
 
A biofilmek adott élő vagy élettelen felszínre letapadt, egymással összekapaszkodó, a saját maguk által termelt nyálkás anyaggal beburkolt baktériumok (algák, gombák, protozoonok stb.) halmaza. De ez még nem minden. Ugyanis a biofilmet képező, vagy annak részeként élő baktériumok máshogy viselkednek, működnek, mint a kvázi szabadon lebegő, ún. planktonikus baktériumok. Ez a megváltozott működés például megnehezíti a biofilmet képező kórokozók által okozott betegségek gyógyítását is.
 
A biofilmek több lépcsőben jönnek létre. Először 1-2 baktérium tapad le a felületre, eleinte gyengén, majd egyre nagyobb erővel. A többi baktérium aztán már egy letapadt társukra könnyebben tud megkapaszkodni. Összekapaszkodás közben megkezdik az ún. exopoliszacharid molekulák termelését, amely egy mátrixot képez, azaz egy kocsonya vagy nyálkaszerű burkot.
 
A biofilm kialakulása az első kórokozóktól a kifejlett mátrixburokig:


 

(forrás: wikipedia)
 
A mátrix egyrészt védelmet jelent. A biofilmekben élő kórokozók az antibiotikumokal és fertőtlenítőkkel szemben akár 1000x ellenállóbbak lehetnek, a planktonikus társaikkal összehasonlítva. Másrészt a mátrixban könnyebben és effektívebben kommunikálnak egymással a baktériumok. A kommunikáció hatására planktonikus formában egyébként nem termelődő fehérjéket kezdenek szintetizálni, többek között olyanokat, amik a védekezést szolgálják.
 
A fentiek a magyarázat tehát a biofilmet képező kórokozók nehezebb kiírtására. Számos fül- orr- gégészeti betegségben felmerült a biofilmek szerepe. Főleg idült megbetegedésekben, azaz olyan esetekben, amikor a tudomány mai állása sem garantálja az azonnali, gyors, és maradéktalan gyógyulást. Többek között idült melléküreg gyulladásban, középfül gyulladásban, orrmandula- és mandulagyulladásban, mandulában kialakuló kövekben.
 
Egy érdekes dolog jutott eszembe ennek kapcsán. Vajon orvos elődeink mit sejthettek a biofilmekről, miközben szorgosan naponta ecsetelték a torkokat? Valószínüleg tényleg csak sejtéseik lehettek, mégis egész effektíven dolgoztak a hiper-szuper antibiotikumok nélkül is. Talán csak a biofilmeket dörzsölték le a mandulákról? Viszont ennek az effektív ténykedésnek az volt az ára, hogy nagyon sok banális fül- orr- gégészeti betegséggel naponta kellett sorban állni az orvosnál. Erre manapság senkinek nincs ideje, pedig sokszor nem is lenne rossz, ha az esetleges gyógyszer mellékhatásokat és költségeket nézzük. A mérleg másik oldala, hogy vajon az egészségügy bírná-e kapacitással.