A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az orrvérzés okai

2009.09.02. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr orrvérzés betegségekről részletesebben

 

Az előző, szintén orrvérzésről szóló blogbejegyzésben egy elég unikális esetről írtam. Azért a pióca okozta orrvérzés szerencsére nem túl gyakran fordul elő. Azonban ez a történet is jelzi, hogy néha egészen ritka megbetegedés vagy állapot is orrvérzéshez vezethet. Például a számomra talán legfontosabb, már itt is gyakran emlegetett fül- orr- gégészeti tankönyv, a Ballenger's Otorhinolaryngology 16. kiadásában is egy fél A/4-es oldalt foglal el az a táblázat, amely a leggyakoribb lehetséges okokat gyűjti össze. Ezek közül majdnem mindegyik részletesebb kifejtése önmagában is elégséges lenne egy egész blogbejegyzésre, ezért első körben most én is csak felsorolásszerűen gyűjtöttem össze őket. A lista persze nem teljes, mert az olyan extrém ritkaságok, mint a pióca és társai alapján akár több ezer okot is fel lehetne sorolni. Itt csak azok szerepelnek, amelyekre rutinszerűen, a beteg történetét, a részletes anamnesist ismerve gondolni kell.
 
Az orrvérzéseket alapvetően két nagy csoportba oszthatjuk: egyrészt helyi, másrészt általános okok miatt jöhet létre. Természetesen létezik ezek kombinációja folytán kialakult orrvérzés is.
 
Helyi okok:
- sérülés
- orrüregi sérülés
- áthatoló külső sérülés
- idegentest
- műtét következtében
- allergiás nyálkahártya gyulladás
- fertőzés okozta nyálkahártya gyulladás
- nem allergiás nem fertőzéses nyálkahártya gyulladás
- atrophiás
- orrsövény ferdülés okozta kiszáradás
- daganat
- ismeretelen ok (idiopathiás)
 
 
Általános okok:
- érbetegség
- magas vérnyomás
- véralvadási zavarok
- veleszületett (haemophilia, von Willebrand betegség)
- szerzett (máj- és vesebetegségek, vérhigító szedése, vérátömlesztés utáni állapot, kemoterápia)
- vérképzési zavarok
- leukémia
- lymphoma
- aplasticus anaemia
- herediter telenagiectasia
- hormonális (terhesség)
 
A későbbiekben majd egyik-másik (vagy mindegyik) okról szeretnék részletesebben is írni, esetleg valamely érdekes eset kapcsán.

 

süti beállítások módosítása