A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Kell-e torokgyulladásra szteroid?

2009.08.18. | drHorváthTamás | komment

Címkék: gyógyszerek antibiotikum szövődmények garat fertőzéses betegségek

 

Egy elég érdekes, és jó vitaalapot adó cikket közöltek pár napja a a British Medical Journal-on. A tanulmányban több különböző kutatócsoport vizsgálati eredményeit összegezték a tabletta formátumú szteroid kezelés pozitív hatásáról torokgyulladásban. „Érdekes” módon azt találták, hogy felnőttek esetén háromszor nagyobb eséllyel múlt el a fájdalom szteroid adását követően 24 órával, mint a kontroll csoportban. Következtetés: a felnőttek torokgyulladása esetén a szteroid jó, mert pozitívan befolyásolja a tüneteket. A szteroid használat pedig azért kívánatos, mert túl sok antibiotikumot használunk, nem kéne ennyi, hogy ne legyen túl sok rezisztens baktérium, viszont helyette ezzel is akár ki lehetne tölteni a terápiás űrt.

 


A cikknek a szerzők bevallása szerint is vannak gyengeségei:
- bár 24 órán belül nagy eséllyel múlt a fájdalom, 48 órával később több tanulmány szerint is újra jelentkeztek a tünetek
- minden tanulmánynál a betegek antibiotikumot is kaptak
- legtöbb tanulmányban nem voltak meghatározott betegcsoportok például a betegség súlyossága alapján
 
A fentiekkel nem azt szerettem volna kihangsúlyozni, hogy nem volt érdemes elvégezni a kutatásokat. Minden új információ hasznos. Csupán van 1-2 dolog, amit mindenképpen érdemesnek gondoltam a cikk margójára írni:
- természetes, hogy a szteroidok effektívek a torokgyulladásban,lévén a létező legerősebb elérhető gyulladásgátló gyógyszerek. Számomra az lett volna furcsa, ha nem javít a tüneteken.
- a szteroid kezelés nem veszélytelen. Számos mellékhatása lehet, amikkel nem biztos, hogy érdemes egy előbb-utóbb szinte biztosan szövődménymentesen gyógyuló torokgyulladásban kockáztatni. Bár a cikk szerint érdemi mellékhatás nem volt (743 betegből), ez azért nem feltétlen alakulna így, ha ezentúl minden közepes-súlyos torokgyulladást szteroiddal kezelnénk.
- nem értek egyet azzal sem, hogy a (remélhetőleg) csökkent antibiotikum felírás okozta terápiás lukat okvetlen valamivel, pláne szteroiddal kellene „befoltozni”.

 
 
Természetesen a szteroidra szükség lehet, akár torokgyulladásban is. Például ha egyértelmű vizenyővel járó gyulladásról van szó. De nem értek egyet, hogy minden gyulladásra kapásból szteroiddal kéne reagálni. Persze az idő nem biztos, hogy majd engem igazol. Egyébként a túl sok antibiotikum felírással viszont egyetértek...

 

 

süti beállítások módosítása