A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A cisztás fibrózis fül- orr- gégészeti vonatkozása

2009.07.13. | drHorváthTamás | komment

Címkék: genetika orr arcüreg melléküregek általános fül orr gégészet betegségekről részletesebben cisztás fibrózis

 

A cisztás fibrózis, másnéven mucoviscidosis egy genetikai betegség. Cisztás fibrózis esetén a külső elválasztású mirigyek váladéka (a légutak nyákja, nyál, verejték, hasnyál, a belek nyákja) egy ioncsatorna hibája miatt rendkívül sűrű, tapadós lesz. Emiatt a mirigyek és az általuk kiválasztott nyák nem tudják betölteni az élettani szerepüket, és ez különféle megbetegedések kialakulásához vezet. Mivel ezek a betegségek létfontosságú szerveket - leginkább a tüdőt és az emésztőrendszert - érintenek, régebben a cisztás fibrózis legtöbbször még csecsemő- vagy kisgyermekkorban halálhoz vezetett. Manapság szerencsére hamarabb felismerésre kerülnek ezek a betegek, a tudomány fejlődésével a betegség jobban kezelhető, így az átlag beteg megéri a felnőttkort.
Az alábbi, drugs.com-on látható ábra jól öszefoglalja a cisztás fibrózisban érintett szerveket:



 

Mivel a cisztás fibrózis a felső légutak nyáktermelő mirigyeit is érinti, ezért visszatérő, vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás formájában a fül- orr- gégészek is találkoznak ezzel a betegséggel. A tapadós orrüregi nyák állandó légúti akadályt képez, lezárja az orrmelléküregek, főleg a homlok- és az arcüreg szájadékát. A kialakuló melléküregi váladékpangás kiváló táptalajként szolgál kórokozók megtelepedéséhez és így fertőzések kialakulásához. A cisztás fibrosisban szenvedő betegeknél gyakrabban fordul elő orrpolyp kialakulása is, emiatt többé-kevésbé rendszeresen melléküreg-sebészeti beavatkozás is szükséges. Rendszeres szteroidtartalmú orrspray használattal valamelyest gátolhatók a melléküreg betegségek súlyossága vagy visszatérésének gyakorisága, azonban ezek a betegek rendszeres fül- orr- gégészeti kontrollt igényelnek.

 
Ismereteink a cisztás fibrózisról az intenzív kutatásnak köszönhetően napról napra bővülnek. Nemrég egy amerikai munkacsoport érdekes összefüggés lehetőségét vetette fel: Feltételezhető, hogy az alsó légutak fertőzései az orrban és a melléküregekben idulnak, mely a fül- orr- gégész szakorvos szerepét felértékeli az esetenként rendkívül súlyos tüdőgyulladás megelőzésében (cikk).

 
 
A fül- orr- gégész magának a betegségnek az időben történő felismerésében is segíthet. Kisgyermekkorban kialakult, többszöri műtétet igénylő orrpolypok esetén, rendkívül gyakran visszatérő arcüreg-gyulladásnál, főleg, ha ezzel párhuzamosan visszatérő emésztési vagy légúti megbetegedés is fennáll mindig gondolni kell a cisztás fibrózis lehetőségére!
 

 

süti beállítások módosítása